Bakla nasıl yetiştirilir?

Bakla, muhteşem bir protein, A, B ve C vitamini kaynağıdır. Lif bakımından da zengindir. Bu nedenle bahçenizde yetiştirip taze taze yenmeyi kesinlikle hak eder.

bakla

  1. Tohum alırken size uygun bir bakla türü seçin. Farklı bakla türleri, mevsimlerin değişik dönemlerinde yetişir. Bazı baklalar çalı tipi olduğundan daha küçük alanlarda yetiştirilebilir. İmkanlarınızı dikkate alarak seçiminizi yapın.
  2. Bahçenizde uygun bir yer seçin. Bakla, güneşi çok sevdiği için bol ışık alan bir yeri tercih etmeniz yerinde olur. Seçtiğiniz alanın rüzgar almamasına da dikkat edin.
  3. Toprak verimli ve nemi içinde tutmaya elverişli olmalı. Aynı zamanda, suyu rahatça çekebilmeli.
  4. Toprağı kazın. İyice çürümüş organik veya normal gübre koyarak toprağı zenginleştirin.
  5. Bakla tohumlarını 5 cm derine ekin. 20 cm aralıklarla çift sıra yerleştirin. Her çiftin arasında 1 metre mesafe bırakın
  6. Baklaları dik tutan bir çubuk ile destekleyin. Baklalar rüzgarın verebileceği zararlara karşı dayanıksızdır. Her bitkinin iki tarafına da dik tutan bir çubuk yerleştirin. Bunları desteklemek için de aralarına zikzak şeklinde ipler bağlayın
  7. Kökte küçük baklaların oluştuğunu görünce tepelerini koparın. Bitkilerin üstünden, tepelerini iki yaprakla birlikte ayırın.
  8. Baklalar hasata hazır olduğunda, birkaç günde bir, alt taraflarından toplayın. 7,5 cm uzunluğundaki baklalar etli ve sulu olur. Kabuklarıyla beraber yenebilir. Daha uzun baklalar ise kabuklarından ayrılarak yenmelidir
  9. Üzerindeki baklalar bittiğinde bitkiyi toprağa geri döndürün. Dibe doğru kesin. Azotu geri döndürmek için bakla bitkisinin köklerini toprağa gömün.

İLGİLİ KONULAR

Windows XP yüklü bilgisayarlar nasıl formatlanır?

Yenidoğan bebek hakkında bilmeniz gerekenler