Bezelye baklagiller familyasından bir sebzedir. Önemli oranda protein ve karbonhidrat içerir. Birçok çeşidi vardır. Bunlardan bazısı bodurdur. Yapraklarıyla toprağa yayılırlar.
Serin iklimi sever. Sıcak ve kuru havalardan hoşlanmaz. İlkbahar mevsiminde ekilen ilk sebzelerden biridir. Sırık bezelyesi denen çeşidi ise uzun çubuklara ya da kafeslere sarılarak büyür.
GÜBRE İHTİYACI AZDIR
Bezelye gübreye neredeyse hiç ihtiyaç duymaz. Kendinden önce yetiştirilen bitkiye verilmiş gübrelerle idare eder.
Toprağın gübre ihtiyacı varsa, sonbaharda toprak işleme sırasında gübreleme yapın. Ancak bezelye ekilecek toprağa çiftlik gübresi koymak önerilmez.
Tohum ekimi genellikle Şubat-Mart aylarında yapılır. Bol ürün alabilmek için gün boyu güneş alan bir yere ekin. Gerçi gölge kalan bölgeler de fazla sorun yaratmaz.
2 HAFTADA ÇİMLENİR
Soğuk topraklarda geç filizlenen bir bitkidir. Toprak ısınınca ekerseniz ortalama 2 haftada çimlenme başlar.
Fidenin gelişmeye başladığı ilk hafta büyümesi çok yavaş olur. Yabancı otları temizlemek ve toprağı havalandırmak için çapalamak gerekir. Çapayı yüzeysel yapın. Köklere zarar vermemeye dikkat edin.
Bezelye çiçek açmaya başlayana kadar düzenli sulayın. Daha sonra sulama miktarını azaltın. Sulamayı yağmurlama şeklinde yapın.
Erken bastıran sıcaklar çiçeklenmeyi durdurabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden sulamayı artırın.
İRİLEŞMEDEN TOPLAYIN
Tanelerin fazla büyümesine fırsat vermeden, özellikle sabah erken saatlerde toplayın. Taneler irileşince koparırsanız bezelyeler nişastaya dönüşür. Sertleşip kılçıklanır.
Bahçede bezelyenin yanına mısır, havuç, patlıcan, salatalık, turp, ıspanak, maydanoz ekilebilirsiniz. Bezelyeyi soğan ve patatesin yanına ekmekten kaçının. Bir de aynı toprakta arka arkaya bezelye yetiştirmemek gerekir.
Bezelyenin kökleri toprak yüzeyine yakın olduğu için kolayca çürür ve parçalanır. Bu sebeple, bir sonraki ekilecek sebze için iyi bir ön bitkidir.