Kabak nasıl yetiştirilir?

Kabağın tohumu kendi çekirdekleridir. Gübreyi sever. Ekildikten 10 gün sonra çimlenir. Fideleri bahçeye ekerken serin ve rüzgarsız bir gün seçmek gerekir.

kabak

Kabak kolay sindirilebilen bir sebzedir. Lifli yapısından dolayı diyet yemeklerinde sıklıkla kullanılır.

Bitkinin yaprakları iri ve diken gibi tüylerle kaplıdır. Ilık veya sıcak iklim bitkisidir. Yetiştirilme aşamasında soğuklardan korkar. Benzer şekilde, yaz sıcaklarından ve kurak havalardan da hoşlanmaz.

GÜBREYİ SEVER

Kabak, tohum ekilerek yetiştirilen bir sebzedir. Tohumu da kabağın bizzat çekirdekleridir. Tohumları saksıda çimlendirebileceğiniz gibi doğrudan bahçenize de ekebilirsiniz.

Kabak bitkisi gübreyi çok sever. Sonbaharda yahut ekim yapmadan 1 ay önce kabak ekeceğiniz toprağa yanmış çiftlik gübresi koymanızı öneririz.

Kabak tohumlarını saksıya ya da bahçeye ekmeden 1 gün önce suda veya nemli bir bezin içinde bekletin. Böylece daha kısa sürede çimlenir.

FİDE YETİŞTİRME

Tohumları saksıya ekecekseniz, toprağı önce fısfıs yöntemiyle nemlendirin. Kabak tohumlarını koyduktan sonra üzerine toprak ilave edin. Yine fısfıslayarak nemlendirin.

Saksının üstünü naylonla (streç film de olabilir) kapatın. Saksıyı serin bir yere koyun. Arada bir toprağın nemini kontrol edin. Kurumuşsa fısfıs yaparak nemlendirin.

10 gün kadar sonra çimlenme başlar. Örttüğünüz naylonu kaldırıp saksıyı ışık alan bir yere koyun. Ancak direkt güneş ışığı almamasına dikkat edin.

Zuke Female Fruit 2 Bonnie

FİDELERİN EKİLMESİ

Saksıda yetiştirdiğiniz fideleri kökleri topraklı olacak şekilde bahçeye ekin. Saksıyı 1 gün önce sularsanız toprağıyla çıkarmak kolay olur.

Fideleri bahçeye ekmek için serin ve rüzgarsız bir gün seçin. Ekimden hemen sonra mutlaka can suyu verin. Fidelerinizi bol bol ve düzenli sulayın.

Tohumları saksı yerine direkt bahçeye ekecekseniz önce toprağı düzleştirin. Tohumları atıp üzerlerini ince bir toprak tabakasıyla örtün. Can suyunu verin.

Ektiğiniz alanı, saksıda olduğu gibi, şeffaf bir naylonla örtün. Düzenli olarak toprağı nemlendirin.

SIK SULAYIN

Yapraklarının pörsüyüp aşağı doğru sarkması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir. Düzenli sulama yapın ki bu durum oluşmasın. Fakat sularken bitkinin yapraklarına kesinlikle su değdirmeyin.

Kabak sebzesi çok hızlı büyür. Hasat zamanında sık sulama yapmalısınız.

Kabağın lezzetli olması aslında yetiştirilme şekline bağlı değildir. Sık sık toplamanız ve bunu yaparken de küçük olanları seçmeniz daha önemlidir. Böylece her zaman lezzetli kabak yersiniz.

Kabağın yanına patates ekilmesi doğru olmaz. Ancak rahatlıkla soğan ve mısır ekebilirsiniz.

İLGİLİ KONULAR

Ispanak nasıl yetiştirilir?

Patlıcan nasıl yetiştirilir?