Rezene nasıl yetiştirilir?

Rezene nasıl ekilir? Bakımı nasıl yapılır? Rezenenin sağlığa faydaları nelerdir?

Rezene, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitkidir. Tohumları protein ve yağ bakımın oldukça zengindir.

Rezener ılıman iklimi sever. Kokulu ve otsu bir bitkidir. Rezenenin kalınlaşmış kazık bir kökü vardır. Sarı renkli çiçekler açar.

SAĞLIĞA FAYDALARI

Rezene yaprağı, gövdesi ve soğanı salata ve yemeklerde kullanılır. Tohumundan ise çay yapılır. Rezenenin sağlık açısından birçok yararı vardır.

Mide ve bağırsak şikayetlerini azaltır. Sindirime yardımcı olur. Gaz sökücüdür. İştah açıcıdır.

Rezenenin anne sütünü arttırıcı etkisi vardır. Ağız kokusunu gidermek için tohumları çiğnenir.

Az miktarda tüketilirse rahatlatıcı etki gösterir. Ancak fazla alırsanız uyku hali oluşturur.

REZENE EKİMİ

Rezene ülkemizde bazı bölgelerde kendiliğinden de yetişir. Tohumlarını dökerek çoğalır.

Rezeneyi tohum ya da fide olarak ekebilirsiniz. Bahçenizde ayrı bir yerde yetiştirirseniz daha verimli olur. Böylece çevresinde bulunan diğer sebze ve bitkilere zarar vermez.

Rezene ekimi ilkbahar aylarında yapılır. Rezene tohumlarını bahçeye ekmeden 1 gün önce suda ya da nemli bir bez içerisinde bekletirseniz çimlenme süresi kısalır.

Rezeneyi ekmek için toprağı çapalayın. Rezene gübreye ihtiyaç duymaz. Fısfıs yöntemiyle toprağı nemlendirip tohumları atın. Üstünü ince bir toprak tabakasıyla örtün. Tekrar nemlendirin.

ÇİMLENME SÜRESİ

Rezene tohumlarını ektikten sonra düzenli ve hafif sulama yapın. Rezene tohumlarının çimlenme süresi 7 – 10 gündür. Etrafında yabancı otlar varsa temizleyin.

Tohum yerine fide kullanacaksanız, aldığınız ya da saksıda yetiştirdiğiniz rezene fidelerini bahçeye ekerken serin ve rüzgarsız bir hava seçin. Fideyi diktikten sonra hemen can suyu verin.

İLGİLİ KONULAR:

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Ağız kokusu nasıl giderilir?