Bebeği emzirmek sadece beslenmeden ibaret değildir. Bu aynı zamanda bir bakım ve rahatlatmadır. Psikolojik boyutu vardır.
Emzirme esnasında kuracağınız göz teması, onu kucağınızda tutmak, anne-bebek bağının güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda minik bebeğinizle bolca konuşma fırsatı bulursunuz.
EMZİRME POZİSYONU
İster oturarak ister yatar pozisyonda olsun, bebeğinizi emzirirken alacağınız pozisyon tamamen sizin kararınızdır. Seçeceğiniz pozisyonun, bebeğin ihtiyaçlarını giderebileceği şekilde olması gerekir.
Çoğu kadın, kendisi oturup bebeğini kucağında tutarak emzirmeyi tercih eder. Böylece bir elinizle bebeğinizi kavrayabilir, diğer elinizle memenize destek ve yön verebilirsiniz.
Seçeceğiniz pozisyon ne olursa olsun, biraz destek almakta fayda var. Bir yastık kullanarak bebeğinizi daha yukarıda tutmanız, oluşabilecek muhtemel sırt ve boyun ağrılarını engeller.
Eğer ikizleriniz varsa, emzirirken kullanacağınız özel tasarım bir yastık işinizi kolaylaştırabilir.
BEBEĞİN KONUMU
Bebeğin meme ucunu iyi bir şekilde kavraması, verimli bir emzirme için çok önemlidir. Bu aynı zamanda bebeğin konumunun doğru olduğunu da gösterir.
Bebeğinizin karnı sizin karnınıza, çenesi ise memenize dayanmalıdır
Eğer bebek dönmüşse ya da kafası yanlış yöne doğru yönelmişse, bu sadece bebeğin süt emmesini zorlaştırmaz, aynı zamanda meme uçlarınızın ağrımasına da sebep olur.
AĞZINI GENİŞ AÇMALI
Bir elinizle memenizi tutarak bebeğinizi yönlendirin. Bebeğin ağzını memenizin areola’yu (meme ucunun etrafındaki koyu bölge) güzelce kavrayacak kadar geniş açtığından emin olun.
Bebeğiniz ağzını açıp memeyi almaya çalışırken, onu kendinize doğru çekin ve emmesini izleyin.
Bebeğiniz yorulduğunda ya meme değiştirmenin ya da emzirmeyi sonlandırmanın vakti gelmiş demektir.
Bebeğin ağzının kenarına parmağınızla müdahale ederek yavaşça emmesini bitirin. Eğer bunu yapmazsanız, sonrasında ağrı çekebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yenidoğan bebek hakkında bilmeniz gerekenler