Hamileliğin ilk 3 ayında anne adayı neler yaşar?

12 haftalık hamile kadınlarda ne tür değişiklikler görülür? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Delikara cevap veriyor.

hamile-3-ay
Kişi esasında hamile olduğunu anladığında 1 aylık hamiledir. İlk etapta hormonlara bağlı olarak vücutta su ve kiloda artış yaşanır. Göğüslerde gerginlik olur.

Bulantı herkeste olacak diye bir kural olmasa da genelde 6. ve 7. haftalarda başlar, 10. ve 12. haftalarda biter. Bulantı hissi BHCG hormonunun yükselmesine bağlıdır.

ADET KANAMASI SANILABİLİR

Bazı kişilerde adet zamanında kanama olabilir. Bu aslında rahim içerisine yerleşen gebelik kesesinin etrafında oluşan kanamadır.

Kişi bunu adet kanaması olarak algılarsa gebe olduğunu anlamayabilir. Hamilelik normal seyrinde olduğu sürece bu kanamaların bebeğe zararı yoktur.

Henüz dışardan görülebilecek şekilde karında şişlik olmaz, çünkü bebek daha pelvis dediğimiz kemik yapının içerisindedir.

Anne adayı artık hafif hafif kilo almaya başlar. Ancak bazı kişilerde iştah artışı olduğu gibi, bazılarında ise bulantılar nedeniyle iştah kaybı yaşanır. Bu da kilo kayıplarına sebep olabilir. Bazı hastalarda da aşırı bulantı sonucu kusmalar olur.

DEĞİŞİM 2. AYDAN SONRA BAŞLAR

Hamileliğe bağlı bulgular 2. ayda daha çok artar. 12. haftadan sonra ise artık vücutta değişimler başlar. 3. aydan sonra bebek, pelvis dediğimiz kemik yapıdan çıkıp karında şişlik yapabilecek hale gelir.

20. hafta civarında bebek göbek deliği seviyesine gelir. Dolayısıyla artık kişinin hamile olduğu dışarıdan belli olmaya başlar.

Bebek büyüdükçe ağırlık merkezi öne geleceği için bel ve sırt bölgesinde ağrılar olabilir. Kişiler bu nedenle kendilerini dengeleyerek yürümeye çalışır.

İlk 3 aydan sonra bulantılar geçer. Annenin iştahı açılır. Vücuttaki kan bölümünün artışına bağlı olarak ya da genel anlamda ağırlık artışı gözlemlenir.

Diş teli hangi sorunların tedavisinde kullanılır?

Bezelye nasıl yetiştirilir?