Gebelikte kilo alınması, kişinin hamile kaldığı dönemki kilosuna göre değişiklik gösterir. Örneğin 62 kilo olan biri internette araştırma yaptığında 9-12 kilo civarında ekstra kilo alabileceğini öğrenir. Fakat maalesef bu, Türk toplumu için geçerli değidir. Bizde genelde 20 kilo alınır.
Ancak yine de bu durum büyük bir sorun değildir. Önemli olan, alınan kilonun hamilelikte ne kadar yüke yol açtığıdır.
Eğer anne adayında gebeliğe bağlı şeker, tansiyon hastalığı yoksa hamilelikten sonra aldığı kiloları zaten verecektir.
HIZ DA ÖNEMLİ
Kilo alımı kadar kilo alımındaki hız da önemlidir. Hamile biri 1 ayda 6 kilo alıyorsa, altta yatan patolojik bir sorun var mı diye bakmak gerekebilir. Ama düzenli olarak her ay 2-3 kilo alıyorsa, 9 ay boyunca 20 kilo da alabilir. Hiçbir sıkıntı olmaz.
Her kişinin bünyesi, yeme alışkanlıkları, vücut yapısı farklıdır. Vücut kitle indeksi normal olanlar şu kadar, az olanlar bu kadar, yüksek olanlar şu kadar kilo alır kuralı maalesef bizim toplumumuza uymuyor.
DENGELİ BESLENME
Asıl önemli olan dengeli beslenmektir. Amerikan Sağlık Örgütü’nün, “Hamilelik öncesi düzenli beslenenlerin hamilelikte yeme içme alışkanlıklarını değiştirmeye ihtiyaçları yoktur. Aynı şekilde beslenmeye devam edebilirler” şeklinde görüşü vardır.
Hamilelikte hem gereksiz kilo almamak için hem de kolay bir normal doğum için egzersiz önemlidir.
Şeker hastalığı ya da başka bir sorun çıkmazsa kişinin hamileyken diyet yapması önerilmez. Çünkü diyet sırasında bebek için gerekli olan elementlerin alınması kısıtlanabilir. Bu da elbette iyi bir şey değildir.