Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj hangi durumlarda yapılır? Kürtaj operasyonu ne kadar sürer? Kürtaj sonrasında iyileşme süreci nasıldır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Lale Göl cevaplıyor.

kurtaj

  1. Kürtajın birincil kullanım alanı, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasıdır.
  2. Bunun dışında, bebeğin yumurtada gelişememesi, düşük, ölü gebelik gibi zarar görmüş gebeliklerde de uygulanır.
  3. Diğer bir uygulama alanı, “probe kürtaj” dediğimiz, anormal kanamalar için rahim iç dokusundan numune alınmasıdır. Çıkan parça patolojiye yollanır. Sonuca göre teşhis konur.

KÜRTAJ UYGULAMASI

  1. Kanama fazla değilse, tanı için uygulanacaksa, “pipelle” dediğimiz çok ince aletlerle parça alınır.
  2. İstenmeyen gebeliklerde ise karman kanülü denilen, büyükçe bir enjektör ve ucundaki kanüller ile gebelik kesesine uygulanır. Negatif basınçla (vakum yapılarak) alınır.
  3. Karman kanüllerin elektrikli olanları da vardır. Doktorun kullanım tekniğine göre değişir ama genelde elle uygulanan, basit yöntemlerdir.
  4. Bazı düşüklerde veya ölü gebeliklerde yapışmış olabilir. Bunlar için ucunda küret olan, metal, keskin aletlerle kazıma yoluna gidilir.
  5. Büyük düşüklerde, doğum sonu kanamalarda, plasenta parçalarının kalması durumunda ise daha büyük küretlerle ve keskin aletlerle rahim içi temizlenir.
  6. Burada önemli olan sterilitedir. Plastik karman kanüllerinin tek kullanımlık olması şarttır. Tekrar tekrar kullanılmamalıdır.

OPERASYON SÜRECİ

  1. Operasyon süresi hepsinde değişir. Normalde çok sürmez. Doktorun maharetine de bağlıdır.
  2. Toplamda 3-5 dakikalık bir işlemdir. Ama anestezi uygulanacaksa süresi uzar.
  3. Rahim ağzına lokal anestezi uygulanarak veya “sedasyon” dediğimiz hafif bir kendinden geçme ile yapılabilir. Genel anestezi de olabilir ama çok derin olmayan bir anestezi yeterli olur.

KÜRTAJ SONRASI

  1. Kürtaj sonrasında hastanın o gün dinlenmesini öneririz.
  2. Her şey normal gittiyse birkaç saat sonra normal haline döner. Gündelik hayatına devam edebilir. Ancak ağır kaldırmamalı ve üşütmemek için kendini kollamalıdır.
  3. Operasyon sonrasında normalde kanama olmaması lazım ama 15-20 gün kadar hafif lekelenmeler görülebilir. Ağrı olması da beklenmez.
  4. En az 2 hafta cinsel hayata ara verilmesi yerinde olur. Tampon da kullanılmamalıdır.
  5. 1 hafta-10 gün sonra doktor kontrolüne gelinmesini isteriz.

Diş kaplaması nasıl bir uygulamadır?

Metabolizma hızı kilo vermeyi nasıl etkiliyor?