Çocuklarda horlama çoğu kez basit horlamalardır. Yatış pozisyonundan kaynaklanır.
Sırt üstü yatan çocukta dil, ağıza göre biraz büyük olabildiğinden, solunum sistemini daralır ve horlama olur. Çocuğu yan çevirdiğinizde horlama genelde düzelir.
Eğer gece sürekli horluyorsa ve gün içinde de ağzı açık uyuyorsa o zaman burun tıkanıklığı düşünülebilir. Çocuklarda burun tıkanıklığı yapan nedenler, basit nezle ve grip, alerji ve geniz etidir.
GENİZ ETİ BÜYÜMESİ
Günümüzde çocuklar yuva ve kreşlere erken yaşlarda gittiklerinden çok sık hasta oluyor. Bunun sonucunda da geniz eti büyüyor.
Uzun süren horlama ve burun tıkanıklığı önemsenmelidir. En azından rutin bir kulak burun boğaz muayenesi yapılması yerinde olur. Bu tür durumlarda endoskopla teşhis yapabiliyoruz.
Eğer horlama nezle, grip ile birlikte başladıysa büyük olasılıkla ciddi bir durum değildir. Basit horlama olarak kabul edilebilir.
Ancak hastalık geçtikten sonra da devam ediyorsa ya da horlama nefes durmasıyla beraber oluyorsa, çocuğu mutlaka bir KBB uzmanı görmelidir.
Çünkü horlama, burun tıkanıklığına bağlı olabileceği gibi, boğaz ve gırtlak bölgesine bağlı bir nedenden de kaynaklanabilir.
GÜRÜLTÜLÜ VE UZUN SÜRELİ İSE DOKTORA GİDİN
Horlamanın altında yatan sorunun nedenini araştırmak gerekir.
- Büyük bademciklere bağlı olabilir.
- Gırtlak bölgesinin tam gelişmemiş olması mümkündür.
- Veya tüm bunların dışında, ciddi bir problemin habercisi de olabilir.
Çoğu kez endişelenecek bir durum yoktur. Fakat yine de, gürültülü, uzun süren horlamalarda, hele de beraberinde nefes durması, yani uyku apnesi varsa, vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekir.
İlgili cevap: Horlama nasıl tedavi edilir?