1) Kırma bir ırktır.
Tekir kediler için bizim yerli ırk gibi düşünenler vardır ama aslında bir karışımdır. Yani kırma bir ırktır, saf bir ırk değildir.
2) Genelde gri olurlar.
Tekir, dalgalı bir tüy yapısına sahiptir. Genelde de gri renkte olurlar. Dişiler çoğunlukla üç renkli olur. Bazısında ise beyaz puantiyeler bulunur. Yani birçok çeşidi vardır ama diğer kedilerden ayrılan bir özelliği yoktur. Sadece tüy rengi bakımından bir farkı vardır.
3) Hastalıklara karşı dayanıklıdır.
Sokak hayvanları her zaman safkan ırklardan daha yüksek yaşam gücüne sahiptir. Hastalıklara tahammülleri çok yüksektir. Bir ırkı saflaştırmak için devamlı kendi aralarında çiftleştirirler. Yani akrabaları ile çiftleştirilir. Akraba evliliklerinde nasıl sakat doğum ihtimali fazlaysa, safkan ırklarda da benzer şekilde genetik defoların çıkma ihtimali çok artar. Safkanların herhangi bir hastalık karşısında dayanma güçleri düşüktür. Mesela zehirlenme vakalarında safkan ırklar yüzde 70 oranında ölürken, sokakta yaşayan ırklarda ise tam tersi, yani yüzde 30 oranında ölümler olur.
4) Yavruyken sahiplenilirse yumuşak karakterli olurlar.
Tekir kedilerin karakterinde ayırt edici, özel bir durumları yoktur. Ancak yavruyken sokaktan alınan hayvanlar daha ılımlı olur. Maalesef herkes hayvan sevmiyor. Kötü davranıyorlar. Bu da hayvanda insanlara karşı güvensizlik oluşturur. Devamlı kendini savunma ihtiyacı içerisinde olurlar. Bu nedenle kedi veya köpekler sokaktan bebekken alındığında çok daha ılımlı olurlar. Henüz travmatik olaylar yaşamadıkları için insanlara güvenirler.
İlgili yazı: Kediler niçin kendilerini yalarlar?