Kuru mama ile beslenen köpeklerde genellikle diş taşı ve tartar oluşumu görülmez. Çünkü palet şeklinde olmaları diş fırçası görevi görür ve dişin etrafını temizlerler.
“Mikro yıkama” dediğimiz, çiğneme esnasında tükürüğün ağzın içindeki devinimi vardır. Bazı kedi ve köpeklerde ağzın içindeki yapısal bozukluklara bağlı olarak kuru mama yese dahi diş taşları oluşabilir.
Tartarın ve tartar plaklarının içerisindeki küçük mağaracıklarda, mikroorganizmaların üremesi için çok uygun bir ortam vardır.
Bu durum köpeğin devamlı mikrop yutmasına ve tabii genel sağlığının bozulmasına neden olur. Dayanılmaz bir ağız kokusu olur ki bu da sahibinin yaşam konforunu etkiler.
DİŞ FIRÇALAMA
Diş fırçalama köpeklerin çoğunda pek uygulanabilir değil. Isırma ihtimalleri var.
Köpek buna müsade ediyorsa, günde 1 öğün beslenenlerde yemekten sonra fırçalanması yerinde olur. 2 öğün verenlerde de 2 kere fırçalama şeklinde olmalıdır.
Bunun haricinde çeşitli preparatlar vardır. Suyun içine veya mamasına katılırlar. Hayvan su içerken ağzının içerisini yıkayarak diş fırçalamaya benzer bir etki yaratırlar.
DENİZ YOSUNUNDAN TEMİZLEYİCİ
Toz şeklinde, bir deniz yosunundan elde edilen bir madde var. Köpek bunu yediğinde vücuda giriyor ve 24 saat boyunca tükürükten salgılanıyor. Bu da diş taşlarını 3 ay içinde temizliyor. Yalnız bunları hayvana yedirmek güç olabiliyor.
Bir de anestezi altında kavitronla diş taşlarının temizlenmesi ve dişlerin parlatılması işlemi vardır. Bunu mecbur kaldığımızda yaparız. Çünkü ağız sağlığını öncelikle diğer bahsettiğim yöntemlerle sağlamaya çalışırız.
Köpeklerde diş çürükleri çok nadir görülür. Ancak yoğun tartar olan yaşlı kedi ve köpeklerde rastlayabiliyoruz.