Yavru köpeklerde hangi sağlık sorunları olabilir?

Yavru köpek hastalıkları nelerdir? Tedavileri nasıl yapılır? Veteriner hekim Serhat Keleş yanıtlıyor.

Yavru köpeklerde en sık rastlanan sorun parazite bağlı hastalıklardır. Bu vakalar parazitten kaynaklı kanlı ishallerdir. Parazit tedavisi yapıldıktan sonra büyük oranda geçer.

Bunun haricinde yine parazite bağlı olarak “paraziter toksikasyon” dediğimiz bir hastalık var, özellikle köpeklerde görülür. Aşırı parazit olduğunda parazitlerin atıkları vücut tarafından emilerek bir zehirlenme tablosu ortaya çıkarır ve hayvan felç geçirir. Sadece gözlerini hareket ettirebilir. Tüm vücut bloke olur. Ancak tedaviden sonra açılır.

Eskiden çok sık rastladığımız kanlı ishal, 1 yaşına kadar olan köpeklerde %98 öldürme oranına sahip bir hastalıktır.

Köpek gençlik hastalığı

“Köpek gençlik hastalığı” da sıkıntılı bir hastalıktır. 5 aşaması olan bir sorundur.

İlk önce genellikle sindirim formuyla başlar. Önü alınamayan bir ishal olur. İshali geçirirsiniz, ayak taban yastıklarında yaralar çıkar.

Sonra akciğer formuna atlayabilir. Öksürük tablosu olur. Tedavi etmeye uğraşırsınız ama hastalık inatçıdır.

Bu geçtikten sonra sindirimsel forma geçer. Bu aşamada yüzde 90’ın üzerinde hayvan ölür.

İnternette dolaşan dans eden köpek videoları vardır. Bunlar distemper geçirip hayatta kalmayı başarabilen yüzde 2’lik dilimdir. Bu tikler kalır. Herkes hayvanı dans ediyor zanneder. Ama aslında düz yürüyemiyordur. Çünkü sinir iletisinde problem oluşur.

Deri problemleri

Yavru köpeklerde deri problemleri de görülebilir. Zayıf ihtimalle aşı alerjisi denen bir olay ortaya çıkar. Özellikle Golden, Labrador cinsi köpeklerde daha çok görülür. Aşılamayı takip eden süreçte vücutta ciddi deri reaksiyonları oluşuyor.

Aşılama programına ara verildiğinde veya bitirildikten bir süre sonra köpek toparlanır. Genelde gıda alerjisi olarak karıştırılır. Aşılar neden olduğu için engellenemez bir durumdur.

Kalça çıkığı

Bunun dışında kangal, rottweiler, Alman kurdu ve golden rottweiler ırkı köpeklerde kalça çıkığı görülme ihtimali yüzde 50 civarındadır.

Bunun için köpek yavruyken alınması gereken bir önlem vardır. 5 buçuk aylığa kadar olan süreçte yakalandığında minik bir operasyonla pelvis kemiğinin büyüme plakları üst taraftan yakılarak kalça açısı değiştirilir. Bu şekilde yüzde 90’a varan oranda düzelme sağlanır.

5 buçuk aylık süre geçilirse artık müdahale edilemez. Çünkü kalça kemiği büyümüş olur. Bu sorun bahsettiğim 4 ırkta yoğun gözüküyor. Diğerlerinde olmayacak diye bir kural yok ama bu ırklarda yüzde 50 oranında rastlanabiliyor.

Mutlaka okuyun: Yavru köpeklerin sağlığı için nelere dikkat edilmeli?

Cep telefonunun hiç ummadığınız 10 zararı

Sınavlarda başarılı olmanızı sağlayacak 14 ipucu