Süveyş Kanalı nedir?

Mısır’da insan eli ile yapılan Süveyş Kanalı’nın özellikleri nelerdir? Ne zaman yapıldı? Gemiler kanaldan nasıl geçiyor?

suveys-kanali

Süveyş Kanalı, Mısır’da yer alan yapay bir su geçididir. Kızıldeniz ve Akdeniz’i birbirine bağlar.

Deniz seviyesinde olan kanal, Avrupa ve Asya arasında, Afrika’yı dolaşmadan deniz ulaşımı ve taşımacılığı yapabilme imkanı sağlar.

10 YILDA YAPILDI

Napolyon Bonapart Mısır’ı fethettikten sonra kanal için fizibilite raporu istedi. Raporda, 10 metre derinliğinde bir kanal açılabileceği belirtildi.

Aradan geçen sürede girişimler olsa da, kanalın yapımı 1859’da başladı. 10 yıl sürdü. 1869 yılının Kasım ayında açıldı.

Kuzey tarafından girişi Said Limanı, güneyinden girişi ise Süveyş şehrindeki Tawfiq Limanı’dır. Kanalın batı kıyısında İsmailiye bulunur. Şehir, orta noktadan 3 km uzaklıktadır.

Süveyş Kanalı'ndan askeri bir geminin geçişi.

UZUNLUĞU 193 KM 

Süveyş Kanalı ilk inşa edildiğinde 164 kilometre uzunluğunda, 8 metre derinliğindeydi. Ancak sonraki yıllarda geliştirmeler yapıldı. 2010 yılında kanal 193 km uzunluğa, 24 metre derinliğe, 205 metre genişliğe ulaştı.

Kuzey girişi 22 kilometre, güney girişi ise 9 kilometredir. 162 kilometrelik kısmı ise kanal geçişidir.

Süveyş Kanalı dar olduğu için tek şeritlidir. Gemiler konvoy halinde geçiş yapar. Bir geminin kanalı geçişi 12-16 saat arası sürer. Kanaldan günde ortalama 74 gemi geçer.

Deniz suyu için set bulunmamaktadır. Su, kanala doğru serbestçe akar. Kanal, Mısır’daki Süveyş Kanal Otoritesi‘ne aittir ve bu kurum tarafından yönetilir.

Günlük 7 milyon dolar kazancıyla Mısır için büyük bir gelir kaynağıdır. Öyle ki, Mısır ekonomisinde 3. büyük döviz girdisi kanaldan gelir.

Süveyş Kanalı uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, savaşta veya barış zamanında, ticaret ve savaş gemileri tarafından bayrak sınırlaması olmaksızın kullanılabilir.

Süveyş Kanalı’ndan gemilerin nasıl geçtiğini görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Drogba nasıl futbolcu oldu?

Patates nasıl yetiştirilir?