Bu yazıda doğru zannedilen ancak aslında yanlış bilgileri derledik. Çoğunda çok şaşıracaksınız.
- Develer horgüçlerinde su depolar. Yanlış. Deve horgücü tıpkı insan göbeği gibi yağdan oluşur ve develer uzun süre aç kaldığında o yağı kullanır.
- Amerika Başkanı’nın konutu olan Beyaz Saray’ın kubbesi vardır. Yanlış. Filmlerde daha çok gösterdikleri Amerikan kongre binasıdır. Beyaz Saray binasının kubbesi yoktur.
- Akıllı telefonları şarj etmek için pilinin tamamen boşalmasını beklemek gerekir. Yanlış. Bu telefonlar lityum iyon pil kullanır ve bu piller her gün şarj edildiğinde daha verimli çalışır.
- Fareler peynire bayılır. Yanlış. Bu sadece çizgi filmlerde böyledir. Farelerin koku alma duyuları çok gelişmiştir. Bu nedenle onlar için ağır kokular salan peyniri çok sevmeleri mümkün değildir. Fareler şeker içeren meyveleri ve tahılları severler.
- Bilgisayarın çöpünü boşaltınca çöpteki dosyalar silinmiş olur. Yanlış. Bu dosyalar aslında üzerine başka dosyalar yazılıncaya kadar silinmez. Veri kurtarmaya yönelik ve çok da yaygın olan programlarla bu dosyalar geri getirilebilir.
- Çok şeker yemek şeker hastalığına neden olur. Yanlış. Şeker yemekle diabet arasında bir ilişki yoktur. Ana neden genetiktir.
- Kristof Kolomb dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak isterken yanlışlıkla Amerika kıtasını keşfetti. Yanlış. Kristof Kolomb’un yaşadığı dönemde dünyanın düz olduğunu iddia eden kalmamıştı.
- Kelebeklerin ömrü bir gündür. Yanlış. Sadece birkaç tür kelebek bu kadar kısa ömürlü olabilir ama kelebeklerin ortalama ömrü 1 aydır.
- İçinde bulunduğunuz kış bir kere grip olursanız bir daha grip olmazsınız. Yanlış. Farklı grip virüsleri olduğu için birine karşı bağışıklık kazansanız dahi aynı kış bir diğerine yakalanabilirsiniz.
- Mescid-i Aksa’nın sarı renkte kubbesi vardır. Yanlış. O aslında Mescid-i Aksa’nın hemen yanında bulunan Kubbet-üs Sahra’dır. Türkçesi “En uzak mescit” olan Mescidi Aksa’yı ise şu an fotoğrafta görünüyorsunuz.
- İnsan günde 8 bardak su içmelidir. Yanlış. İnsanların su ihtiyacı, kilosuna, ne kadar aktif bir yaşam sürdürdüğüne, yaşadığı yerin sıcak veya soğuk olmasına, hatta giyimine, hatta ve hatta meyve-sebze sevip sevmemesine göre farklılık gösterir.
- Mac bilgisayarlara virüs bulaşmaz. Yanlış. Mac’ler de PC’ler gibi virüs tehditi altındadır. Ancak Mac’te virüs tehlikesi daha düşüktür, çünkü virüs yazan programcılar çok daha fazla bilgisayarı etkilemek için PC’lere bulaşan virüs yazarlar.
- Köpekler dünyayı siyah-beyaz görür. Yanlış. Köpekler de renkleri görür ama göz yapılarından ötürü renkleri bizim kadar parlak göremezler.
- Cinderella cam ayakkabılar giyer. Yanlış. Orijinal Fransız versiyonunda Cinderella, sincap kürkünden yapılmış beyaz ayakkabılar giyiyordu.
- Denizlerde oluşan gel git, ayın çekim gücünden dolayı olur. Yanlış. Bu doğa olayının gerçekleşmesinda ayın çekimi kadar dünyamızın çekimi de eşit oranda etkin rol oynar.
- Ünlü Fransız denizbilimci Kaptan Kusto müslüman oldu. Yanlış. Kaptan Kusto müslüman olmadı ve cenazesi kilisede yapılan bir törenle defnedildi.
- Bağışıklık sistemimiz zayıfladığında soğuk algınlığına yakalanırız. Yanlış. Vücudumuza soğuk algınlığı virüsü girdiğinde bağışıklık sisteminin zayıf veya güçlü olmasının pek bir önemi yoktur.
- Cep telefonları kanser yapar. Ne doğru ne de yanlış. Bu konuda yapılan pek çok araştırma var ama hiçbiri net bir şey söyleyebilmiş değil. Yani henüz net bir şey bilmiyoruz.
- Newton, altında oturduğu ağaçtan kafasına düşen bir elma sayesinde yerçekimi kanununu buldu. Yanlış. Newton ağaçtan düşen elmalardan esinlendi ama o elmalardan hiçbiri kafasına isabet etmedi.