Dünya üzerinde ilk insanın 200 bin yıl önce ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Yazılı kaynaklar ise 6 bin yıl önce başladı. Dolayısıyla, aslında dünya tarihinin yüzde 97’sinin kayıp olduğunu söyleyebiliriz.
Irkçı tarihiyle ünlü olan Güney Afrika’da bir siyahla bir beyazın evlenmesi 1949 ile 1985 arasında, yani 36 yıl boyunca yasaktı. Özgürlük ülkesi Amerika Birleşik Devletleri’nde ise bir beyazla siyahın evlenmesi 1776 ile 1967 arasında, yani tam 191 yıl yasaktı.
YEDİ HARİKADAN İKİSİ
Eski dünyanın yedi harikası olarak kabul edilen eserlerin ikisi Türkiye sınırlarındadır.
Artemis Tapınağı, İzmir sınırlarındaki Selçuk’ta inşa edildi. Maalesef şu an yıkıntı durumunda ama Miniatürk’ü ziyaret ederseniz bir modelini görebilirsiniz.
Diğer harika ise Bodrum civarında yapılan Halikarnas Mozolesi. Ne yazık ki Haçlı Seferleri’nde yıkıldı ve taşları Bodrum Kalesi’nin inşaasında kullanıldı. Bu eserin de küçük bir kopyasını Miniatürk’te bulabilirsiniz.
EN BÜYÜK İMPARATORLUKLAR
Üçüncü sırada, Rusya İmparatorluğu var. Hakimiyet kurduğu yüzölçümü, 8 milyon 800 bin kilometrekareydi.
İkinci sırada Moğol İmparatorluğu oturuyor. Hakim olduğu alan 33 milyon kilometrekareydi.
Tarihteki en geniş alana yayılmış imparatorluk ise Britanya İmparatorluğu. En büyük olduğu dönemde yüzölçümü 33 milyon 700 bin kilometreye ulaşmıştı. Bu da dünyanın yüzde 22’si demek.
Osmanlı İmparatorluğu, tarihte kurulmuş en büyük 24’üncü imparatorluktur. En geniş topraklara yayıldığı dönemde hakim olduğu yüzölçümü 5 milyon 200 bin kilometrekareydi.
EN FAZLA İNSAN ÖLEN SAVAŞLAR
Dünya tarihinde en fazla insanın öldüğü savaş 1939 ile 1945 yılları arasında yaşanan ikinci dünya savaşıdır. Ölen insan sayısının 60 ile 85 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.
En çok insanın öldüğü ikinci savaş, 1206 ile 1324 arasında gerçekleşen Moğol İstilaları’dır. Bu süreçte 40 ile 70 milyon arası insanın öldüğü hesaplanıyor.
En çok insan ölen üçüncü savaş ise Han Hanedanı’nın yıkılmasından sonra Çin’de yaşanan 3 Krallık Savaşı’dır. Bu savaşta ölen insan sayısı yaklaşık 40 milyondur.
EN BÜYÜK DEPREMLER
Dünya tarihindeki en şiddetli deprem 1960 yılında yaşandı. 9 buçuk rihter ölçeğindeydi. Bu felakette hayatını kaybeden kişi sayısının 2500 ile 6000 arasında olduğu tahmin ediliyor.
İkinci büyük deprem ise 2004 yılında, Endonezya’da gerçekleşti. 9 nokta 3 şiddetindeki depremde sarsıntı ve okyanustan gelen tsunami dalgaları 230 bin kişinin ölümüne sebep oldu.
Dünyadaki en şiddetli üçüncü deprem, Alaska’da yaşandı. Büyüklüğü 9 nokta 2’ydi. Nüfusun olmadığı bir bölge olduğu için sadece 139 kişi yaşamını yitirdi.
Son 3500 yılın sadece 230 yılında dünyada barış hakimdi.