– Geğirmede çıkan gaz ile yellenmede çıkan gaz farklıdır. Geğirirken çıkan gaz; yemek yerken, sakız çiğnerken, suyu kafamıza dikip içerken yuttuğumuz havadır. Midenin üst kısmında birikir. Mide kasıldığında oluşan basınçla ağzımızdan çıkar.
– Popodan çıkan gazın sebebi ise bağırsaklarda yaşayan mikroorganizmalardır. Yiyecekler midede parçalandıktan sonra ince bağırsağa geçer. Burada yararlı maddeler sindirilip kana karışır. Atıklar ise kalın bağırsağa gönderilir. İşte orada yaşayan bakteriler atıkları yerken ortaya bir gaz çıkar. Anüsten çıkan da bu gazdır.
KOKUNUN NEDENİ
– Anüsten çıkan gazın kokma nedeni hidrojen sülfür gazı içermesidir. Aslına bakarsanız, çıkan gazın yüzde doksan dokuzu kokusuzdur. Yediklerimizde ne kadar hidrojen sülfür varsa gaz o kadar kötü kokar.
– Kuru fasulyenin gaza sebep olduğu doğrudur ama fasulye kaynaklı gaz sanıldığının aksine kokulu değildir.
– Yumurta ve et yemekleri az gaz oluşmasına sebep olur ancak bu gazın kokusu çok daha kötüdür.
– İnsana kendi gazından çok başkasından çıkan gazın kokusu daha kötü gelir. Bunun nedeni çok basit. Çünkü zamanla kendi gaz kokumuza alışırız.
– Gaz çıkarırken oluşan ses, içeride biriken gazın miktarına, uyguladığımız basınca, çıkış hızına ve anüs kaslarının gevşek ya da sıkı olmasına bağlıdır.
SAATTE 11 KİLOMETRE
– Sebze ağırlıklı beslenenlerin gazı çok olur. Ancak seyrek kabız oldukları için anüs kasları gevşektir. Bu nedenle onların çıkardığı gazlar genelde sessizdir.
– Et ağırlıklı beslenenlerde ise aksine az miktarda gaz olur ama onların anüs kasları daha sıkı olduğu için gazları oldukça gürültülü çıkar.
– Gazın çıkış hızı tabii ki uyguladığınız basınçla alakalı. Bilimadamları bunu da ölçmüş. Gazın saatte ortalama 11 kilometre hızla çıktığını tespit etmişler.
– İnsanlar günde 10 ile 16 kez arası gaz çıkarır. Ki bu da toplamda bir buçuk – iki litre kadar gaza karşılık gelir. Bu gazın büyük bölümü biz uykudayken çıkar.
– Yellenme; metan ve hidrojen gibi yanıcı gazlar içerdiği için haliyle yanıcıdır. Youtube’ta araştırırsanız yapan arkadaşlara denk gelebilirsiniz. Bunu tabii ki tavsiye etmiyorum, çünkü yaktığınız osuruk gazı da olsa alev bildiğimiz alevdir. Yani kendinizi yakabilirsiniz.
İLACI VAR
– Yellenmeyi tutmak tabii ki gazı yok etmez. Derste gazınızı tutabilirsiniz, ki iyi de yaparsınız, ama sonra o gazın dönüp dolaşıp çıkacağı yer yine poponuzdur.
– Buluşlar tarihinde, osuruğu güzel kokulu hale getirmek için çalışan icatçılar vardır. Ancak şu an için en azından benim bildiğim başarılı bir buluş yok.
– Amerika’da piyasa çıkarılan Beano adlı bir hap, gazın güzel kokmasını değil ama üretimini engelliyor. Yani içtiğinizde, bağırsaklarda daha az gaz üretiliyor. Ancak kimi uzmanlar bu müdahalenin sağlıklı olmadığını söylüyor.