Aslına bakarsanız bu artık giderek tarihe karışan bir şey. Eskiden bir atın bacağı kırıldığında maalesef yaşamına genelde kesin son veriyorlardı. Neyseki gelişen sağlık teknolojisi sayesinde atların bacakları bir noktaya kadar tedavi edilebiliyor. Ancak yine de bu hiç kolay değil.
Atın ağırlığı yarım tona yakındır. Yere yattığı zaman vücudundaki iç organlar ağırlık yapar ve nefes almasını zorlaştırır. Bu nedenle at hep ayakta durmak ister.
Atlar elbette dört ayağını kullanarak koşar ama koşmadıkları zaman öndeki iki bacağa ağırlık verirler. Bu yüzden de kırık problemleri genelde ön bacaklarda yaşanır.
KAYNAMA SÜRECİ
At yerden kalkmak için de ön bacaklarını kullanır. Kırık olduğunda ağırlığı haliyle ön bacaklarına veremez. Fakat yine de kalkmaya zorlar ve bu da ona çok acı verir.
Kırık kemiğin kaynama süreci 2-3 ayı bulur. Kırığın kaynaması için atın hareketsiz yatması, kırık olan yere güç bindirmemesi gerekir. Ancak az önce bahsettiğim sebeplerden dolayı atın hareketsiz kalması mümkün olmadığı için ne yazık ki iyileşme genelde tam anlamıyla gerçekleşmez.
İşte tüm bunlardan dolayı maalesef atların bacağı kırıldığında son karar sahiplerine kalıyor ve hala da atın yaşamına son verenler olabiliyor.