Yazın sivrisineklerin gazabından hiç kimse kurtulamaz. Sizi illa ki bir yerde kıstırıp tadınıza bakarlar. Peki bu arkadaşların bizimle derdi ne? İnsanları ısırdıklarında ellerine ne geçiyor? Bu yazıda bu sorunun cevabını vermeye çalıştım.
Dünyada üç bin civarında sivrisinek türü var. Neyseki çoğunun insanlarla alıp veremediği yok. Ama bazı cinsler maalesef insan olmadan üreyemiyor. Evet, üreyemiyor dedim.
SADECE DİŞİLER
İnsana saldıran sivrisinek türlerinin sadece dişi olanları kan emer. Çünkü yumurtlayabilmek için kanımızdaki proteine ihtiyaçları vardır. Üstelik sadece insanları değil, kanı olan her hayvanı ısırırlar.
Hatta deniz yüzeyinde yakaladıkları balıklar bile sivrilerden nasibini alır. Erkek sivrisinekler ise çiçek özleri ile beslenir. Çünkü onların yumurtlamak gibi bir dertleri yoktur.
Dişi sivrisinek bizi ısırıp afiyetle emdikten sonra birkaç gün dinlenmeye çekilir. Bu sürede emdiği kanı sindirir. Böylece gerekli protein üretilir ve yumurtalar gelişir. Bu süreç 2-3 günde tamamlanır.
KAN EMME YÖNTEMİ
Peki sivrilerin kanı nasıl emdiğini biliyor musunuz? Genelde iğne gibi düşünülür ama bu yanlıştır. Sivrisineğin ağzının altındaki kesede iki tüp ve iki de testere şeklinde bıçak vardır.
Sivrisinek önce bu bıçaklarla bir delik açar. Sonra da tüpler vasıtasıyla deliğe tükürük boşaltır. Bu işlemi kanın pıhtılaşmasını engellemek için yapar. Böylece sıvı kanı size fark ettirmeden kolayca emer.
Eğer onu bir şaplakla icabına bakmazsanız, 1 dakika sonunda emmeyi bırakıp kuytu bir köşe bulmak üzere uçup gider.
SICAK VE NEM
Sivrisinekler avlarının yerini karbondioksit, ısı ve nem dedektörleri sayesinde bulur. Dolayısıyla, sık nefes alarak çok karbondioksit üretirseniz, vücudunuz sıcaksa ve bir de nemliyse sivrilerin sizi elleriyle koymuş gibi bulmasına imkan verirsiniz.
Araştırmalar ayrıca koyu renkli giysilerin, çiçek esanslı parfümlerin ve çorap kokusunun sivrisinekleri cezbettiğini ortaya çıkarmış.