Arabalı vapuru Türkler mi icat etti?

Türkiye’de ilk arabalı vapuru kim, neden icat etti? Sonrasında neler yaşandı?

Suhulet vapuru

İstanbul Boğazı’nda gemi seferlerini düzenleyen Şirket-i Hayriye’nin kurulmasıyla iki yaka arasında yük ve eşya taşınmaya başlandı.

Ancak araba ve hayvan da taşınması gerekiyordu. Özellikle askeriyenin atlarının, arabalarının ve topların taşınması bir hayli zahmetli bir işti.

Böylelikle, iki yaka arasında eşya taşıma işini yapacak özel bir gemiye ihtiyaç duyulmaya başlandı.

SUHULET’İN DOĞUMU

Şirket-i Hayriye’nin ikinci kurucusu ve Vapur İşletmeleri Müdürü Hüseyin Haki Efendi ile Hasköy Fabrikası Sermimarı Mehmet Usta kafa kafaya vererek o zamana kadar benzeri görülmemiş bir gemi tipi meydana getirdiler.

Yapılan proje bugünkü araba vapurlarının atası sayılan bir tekneydi. İki başında kapakları bulunan teknenin güvertesi düzdü ve her iki tarafa gidebilecek şekilde dizayn edilmişti.

Resimlerini İstanbul’da çizdiren Hüseyin Haki Efendi, bu çizimleri İngiltere’ye gönderdi. Böylece 26 baca numaralı “Suhulet”, tarihteki ilk arabalı vapur olarak 1871’de İngiltere’de inşa edildi.

Şirket-i Hayriye’nin aynı zamanda ilk saç gövdeli gemisi olan Suhulet’in tek silindirli bir buhar makinesi vardı. Bu ilk arabalı vapur 8000 İngiliz lirasına mal olmuştu.

Arabalı vapurun İngiltere’den getirilişi zahmetli oldu. Yol boyunca dalgalarla savaştı ve batma tehlikesi geçirdi.

Suhulet vapuru 2

KAYIKÇILARIN DİRENİŞİ

Arabalı vapur ilk seferini Üsküdar ile Kabataş arasında yapacak ve Üsküdar’daki bataryasını ağırlıklarıyla Kabataş’a çıkaracaktı. Ancak ekmeklerinin ellerinden gideceği endişesiyle kayıkçılar bunu engellemeyi planlıyorlardı.

Kayıklarını üç sıra halinde yanyana bağlayıp iskelenin önünde demirleyerek arabalı vapurun iskeleye yanaşmasına engel olmaya çalıştılar. Ancak topçu kumandanın müdahalesiyle bu eylemlerinden vazgeçmek zorunda kaldılar.

Arabalı vapurun hizmete girmesinin faydası kısa zamanda anlaşıldı. 4 bataryadan oluşan bir topçu taburunu ağırlıklarıyla birlikte karşı kıyıya ancak dört günde geçirmek mümkünken, bu vapurlar sayesinde 4 saatte geçirmek olanaklı hale gelmişti.

Birinci arabalı vapurun ardından ikincisi olan “Sahilbent” hizmete girdi.

Buğday tenlilere hangi saç renkleri yakışır?

Yaşlı köpek bakımı nasıl yapılır?