Bu yazıda sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en büyük ve en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul ile ilgili bilgileri derledik.
- İstanbul, milattan önce 630 yılında Megaralılar tarafından, bugünkü Sarayburnu civarında kuruldu. Megaralılar Yunanistan’dan göçerek gelen bir topluluktu.
- İstanbul, milattan sonra 330 yılında Roma İmparatorluğu’nun başkenti oldu. Şehrin ismi Kalkedon’du. Roma İmparatoru Birinci Konstantinus, şehrin adını Konsantinapolis’e çevirdi.
- Roma İmparatoru, gökteki 5 gezegen, güneş ve ay gereği şehrin 7 tepede kurulmasını emretti. Bu nedenle İstanbul “7 tepeli şehir” olarak anılır.
- İstanbul’un fethi sırasında Osmanlı gemileri Dolmabahçe’den karaya çıkarıldı. Yağlı kazıklar üzerinde yürütüldü ve Kasımpaşa’dan Haliç’e indirildi.
İSTANBUL’UN NÜFUSU
- Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde dünyada henüz Amerika, Avustralya ve Antartika kıtaları keşfedilmemişti.
- Fetihten önce İstanbul’un nüfusu 50 bindi. 1455’de yapılan nüfus sayımına göre ise şehir 100 bin kişiye ulaştı.
- Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, 2013 sonu itibarıyla Türkiye’nin nüfusu 76 milyon 677 bin kişi. Bunun yüzde 18 buçuğu, yani 14 milyon 160 bin kişi İstanbul’da yaşıyor.
- İstanbul’un nüfusu, aralarında Yunanistan, Portekiz, İsveç, Tunus, Avusturya gibi ülkelerin olduğu 130 ülkeden daha fazla.
- İstanbul’da yaşayanların yüzde 65’inin evi Avrupa kıtasında, yüzde 35’inin evi Asya kıtasında.
- İstanbul’da yaşayanlar arasında ilk sırada 736 bin kişiyle Sivaslılar var. Onları 548 bin kişiyle Kastamonulular takip ediyor.. Üçüncü sırada ise 500 bin kişiyle Ordulular var.
- İstanbul Üniversitesi, şehrin fethedildiği yıl, yani 1453’te kuruldu.
İSMİ NEREDEN GELİYOR
- İstanbul’un isminin nereden geldiği tartışmalı bir konu. En kabul gören iddialardan birine göre şehrin ismi, Rumca ‘Stinpolis’ten geliyor. Bunun anlamı ise, “şehre doğru” demek.
- Osmanlı döneminde şehrin resmi ismi yoktu. Halk arasında, Konsantiniyye, Dersaadet, Asitane gibi isimlerle anılıyordu.
- İstanbul ismi resmi olarak Cumhuriyet’in ilanından sonra kabul edildi.
- İstanbul’da bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 40 buçuk derece, en düşük sıcaklık ise eksi 16 derece.
- İstanbul’un eski camisi Karaköy’deki Arap Camii. Şu an 1300 yaşında olan cami, Şehri işgale gelen Araplar tarafından yapıldı.
- Osmanlı döneminde yapılan ilk cami ise 1458 tarihli Eyüp Sultan Camisi.
- İstanbul’daki en büyük ahşap yapı Büyükada`nın en yüksek yerinde olan Rum Yetimhanesi.
- İstanbul’un 39 ilçesi var. 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde ilçe belediyelerinin 25’ini AKP, 14’ünü CHP kazandı.
İLGİNÇ SOKAKLAR
- İstanbul’da binlerce sokak olunca bazılarının ilginç isimlere sahip olması tabii kaçınılmaz. İşte bazıları: Merkep Bağırtan Sokağı, Yürek Yakan Sokağı, Bağrıyanık Sokağı, Ahım Şahım Sokağı ve Güzel Çalgıcı Sokağı.
- İstanbul’la ilgili pek çok şehir efsanesi var. Bunlardan en ünlüsüne göre Haliç’in dibi altınla dolu ve zamanında Japonlar sırf bu altınları alabilmek için Haliç’i bedavaya temizlemek istemiş.
- Bir diğer şehir efsanesine göre ise, İstanbul’un altı labirent gibi yüzlerce tünelle kaplı. Hatta Sarayburnu’ndan Kınalıada’ya kadar uzanan bir yeraltı tüneli olduğu bile iddia ediliyor.