Botoks nedir?

Botoks hangi durumlarda kullanılır? Nasıl yapılır? Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Baki Çokneşeli cevap veriyor.

Botoks kasların çalışmasını engelleyen bir ilaçtır. Sinirlerden gelen çalış emrinin kaslara iletilmesini engeller.

Beyin, “kaşını kaldır” emrini verse bile sinirlere iletilmez. Hareket ettiremediğimiz bölgelerdeki kırışıklıklar da gizlenmiş olur.

YILAN ZEHİRİ DEĞİL

Botoks suni yollardan üretilen bir ilaçtır. Kimilerinin iddia ettiği üzere, yılan zehiriyle kesinlikle alakası yoktur. Tıpkı aspirin veya antibiyotik gibi laboratuvarda üretilir. Kullanılmaya başlanması estetik cerrahiden öncedir. İlk olarak nörolojide kullanılmıştır.

Spastik çocukların kol ve bacaklarındaki istemsiz kasılmaları engellemek amacıyla tedavilerinde uygulanmıştır. Göz hastalıklarında, çeken kasların hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla şaşılık tedavilerinde de kullanılmıştır.

Daha sonra bunun estetik cerrahide de işe yarayabileceği düşünülerek bu alanda da hayata geçirilmiştir.

Botoks kullanıldığında o kasınızı hareket ettiremezsiniz. Hangi kasa enjekte edilirse o kasa hareket veremezsiniz. Mesela gözünüzü kısamazsınız. Böylece göz etrafında “kaz ayağı” dediğimiz çizgiler ortaya çıkmamış olur. Yahut kaşlarınızı çatamazsınız. Bunun sonucunda da, iki kaşınızın arasında oluşan çizgiler görünmez.

ETKİ SÜRESİ

Botoksun etki süresi 4-6 aydır. Ancak ara vermeden üst üste yapılırsa etkisi uzar. Bunun sebebi, kasların kullanılmama nedeniyle zayıflamasıdır.

Belden aşağısı felçli olan insanlarda bacaklar kullanılmadığı için incelir. Benzer şekilde, botokslu bölgedeki kaslar da kullanılmadıkça zayıflar. Üst üste botoks uygulamalarında etki süresi 8 aya kadar uzayabilir.

Hepatit B nasıl tedavi edilir?

Bazı insanların yüzü neden daha fazla kırışır?