Güneş lekesi genelde kadınlarda görülür. Bunları hormonal ve hormonal olmayan şeklinde ikiye ayırıyoruz.
Hormonal tip olmayan güneş lekesi sadece güneşten kaynaklanan çillerdir.
Beyaz tenli olanlarda ortaya çıkar. Yazın olurlar, kışın geçerler. Güneşten korunmayan çiller, zamanla birleşerek güneş lekesi görünümünü alabilir.
HORMONAL TİP GÜNEŞ LEKESİ
Ten rengi buğday ve esmer olanların güneş lekeleri ise farklıdır. Onlarda genelde “hormonal tip güneş lekesi” görülür.
Doğum kontrol hapı kullanan yahut adet veya yumurtlama döneminde olan koyu renk tenli kadınlar, hele de genetik olarak hormonal tip leke problemleri varsa, güneşe maruz kaldıklarında güneş lekesi ortaya çıkabilir.
NEDEN OLDUĞU ÖNEMLİ
Tedavi için en başta altta yatan neden araştırılmalı. Önce lekeyi ortaya çıkaran sebepler tedavi edilir, sonra yeni bir lekelenme olması engellenir, devamında da uzman gözetiminde varolan lekelere yönelik tedavi yapılır.
Kimyasal peeling gibi yöntemleri bu tedavide tercih etmiyoruz. Deriyi yenilemek için peeling yapılıyor ama o zaman da üst tarafı götürüyorsunuz. Deri aşağıdan daha çok leke üretebilir.
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ
Kişiye özel, derisinin fizyolojisine, cilt yapısına, varolan lekelere uygun ürünler seçilir. Örneğin, bitki ekstrelerini içeren ‘arbutin‘ ya da ‘hidrokinon‘ içerikli ürünler yeni lekelenmeyi önleyecektir.
Kişinin tedavi için gereken ürünleri çok düzenli kullanması önemlidir.
Cildini mümkün olduğunca güneşten koruması, şapka takması, güneş koruyucu kremler sürmesi, güneş gözlüğü kullanması gerekir.
İlgili yazı: Cilt tipi nasıl anlaşılır?