Liposuction, en basit anlatımıyla, elektrik süpürgesinin koltuğun üzerindeki tüyleri emdiği gibi çalışır.
Nasıl elektrik süpürgesi tüyleri emiyor ancak koltuğu yırtmıyorsa, liposuction da, vakum aleti olarak, kasları, damarları, sinirleri zedelemeden yağları emip boşaltan bir aygıttır.
Liposuction, kilolu kişileri zayıflatan bir yöntem değildir. Vücudu bir makineye sokarak inceltmek gibi bir işlevi yoktur.
Yağ fazlalıklarını yok eden bir işlemdir. Vücuda minicik bir delikten girilir, tıpkı elektrik süpürgesi gibi yağlar emilir.
Bölgesel fazlalıklar içindir
Operasyonda, vücudun içinde çalışılan bölge kadar bir yara oluşur. Bu nedenle de tepeden tırnağa tüm vücutta değil, sadece bölgesel fazlalıklarda uygulanması söz konusudur.
“Ne kadar kilo verirsem vereyim kalçalarım incelmiyor, karnımdaki yağlar gitmiyor” veya “Dizlerimin içindeki yağ yastıklarından kurtulamıyorum” diyenler için ideal çözümdür.
“Diyet ve spor yapmak istemiyorum, liposuction ile zayıflamak istiyorum” diyen kişiler için ise uygun bir yöntem değildir.
Yağlı alanlar eşitlenir
Liposuction ile deri altındaki fazla yağlar alınır. Diyelim ki, belinizdeki yağ kalınlığı 3 santim, dizinizdeki yağ kalınlığı 3 santim, göğsünüzdeki yağ kalınlığı 3 santim ama kalçanızdaki yağ kalınlığı 9 santim.
İstediğiniz kadar diyet yapın, 3 olan yerler 2’ye inerken 9 olan yerler de 8’e iner, aynı seviyeye gelmezler. Orası her zaman daha kalın kalır.
Bunun sebebi, o bölgedeki yağ hücresi sayısının vücudunuzun diğer yerlerine oranla daha fazla olmasıdır.
Bu durumda yapılması gereken, fazla olan yağ hücrelerini ortadan kaldırarak 9 santimi 3 santim yapmaktır. Asla sıfır yapmaya çalışmayız. Vücudun diğer bölgeleri ile eşitleriz.
Yine kilo alabilirsiniz
“Liposuction’la alınan yağlar bir daha asla yerine gelmez çünkü onlar çöpe atıldı” diye bir yanılgı var. Fakat spor, diyet yapmazsanız, çok yemek yerseniz haliyle kilo alırsınız.
Doktor size, “Buradaki yağlar bir daha yerine gelmeyecek” diyebilir. Ama dikkat etmezseniz 90 kiloya da çıkabilirsiniz.
Çünkü “Bir daha o bölgenize yağ gelmeyecek” demekle, “Hiç kilo almayacaksınız” demek farklı şeylerdir. Doktor, o bölgelerde bir daha eskiden olduğu gibi yağ birikmeyeceğini söylemektedir.
Hekim için yorucu bir ameliyattır
Ameliyat süresi, alınacak yağ miktarına ve yağın alınacağı bölge sayısına göre 15 dakika ile 3 saat arasında değişir.
Örneğin, sadece diz içlerinde yağ olan bir kadında bu işlemi lokal anesteziyle 15 dakikada yapmak mümkündür.
Fakat bacak içinde, kalçada, belde, karında, göğüs bölgesinde fazla yağları olan, 4-5 kilo yağ aspire edilecek bir hastada 3 saat sürer.
Hekimi yoran bir ameliyattır. Çünkü 3 saat boyunca o boruyu içeride sallarsınız.
Ameliyatın hasta açısından pek zorluğu yoktur. Ameliyat bölgelerine kanamayı önleyici, o bölgeyi uyuşturucu birtakım ilaçlar enjekte edilir.
Ameliyattan çıktığında hastanın fazla yakınması olmaz. Ama ilaçlar vücuttan atıldıkça, sanki vücudunu bir yere çarpmış gibi ezik, çürük ağrısı duyar. Bunlar için de ağrı kesici alması gerekir.
İlginizi çekebilir: Hangi durumlarda zor kilo verilir?