Metabolizma nasıl hızlandırılır?

“Metabolik hız” bireyin dinlenme anındaki hızıdır. Bunu etkileyen birçok faktör vardır. Her bireyin metabolizması birbirinden farklıdır. Ayrıca kadın ve erkek arasında da ciddi farklar vardır.

Erkeklerde kas oranı kadınlara göre daha yüksek olduğu için metabolik hızları daha fazladır. Keza hormonlar da metabolik hızı etkiler.

Metabolik hıza; günlük yaşantı, sıvı tüketimi, çeşitli hastalıklar ve besinlerin kaliteli tüketimi etki edebilir. Uyku düzeni de bu hızı etkiler.

45 dakika yürüyüş

Metabolizmayı hızlandırmak için öncelikle hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesini öneriyoruz.

Her gün, yahut haftada en az 3-4 gün, 45 dakikayı geçen yürüyüş veya egzersiz yapmak gerekir. Böylece hem yağ yakılır, hem de kaslar güçlenir.

Bunun dışında spor aktiviteleri, sıvı tüketimi ve kişinin ihtiyacı kadar olmak şartıyla kaliteli protein tüketimi kas donanımını arttıracağı için metabolizmayı hızlandırır.

En çok da sık beslenme metabolizmayı hızına etki eder.

Acı biber yemek

Bazı çalışmalarda acı biberin metabolizmayı hızlandırdığı belirlenmiştir. Elbette bu durum kişiden kişiye değişir. Aslında bunu çok da önermiyorum çünkü herkesin mide sorunları farklı olabilir.

Karabiberin de metabolizmayı hızlandırdığı yönünde çalışmalar vardır. Baharatlar metabolizmayı hızlandırabilir ama yüksek oranda tüketimi başka sağlık sorunlarını doğurabilir.

Yoğurt ve süt tüketmek

Karın bölgesindeki yağı yakmak için, içerdiği bazı yağ asitlerinden dolayı özellikle yoğurt ve süt tüketilmesini öneriyoruz. Fakat bunun da miktarı, hangi öğünde nasıl yendiği önemlidir.

Besinleri yağ yakmada ya da metabolik hızı arttırmada kullanırken tamamen kişiye özel, kişinin sosyal yaşantısı, aktivitesi, günlük besin tüketimi ya da öğün kavramını değerlendirerek planlamak, o bireyin çok daha iyi yağ yakmasını sağlar.

Televizyonda veya dergilerde, örneğin, “greyfurt yağ yakıyor” şeklinde yayınlar yapılıyor. Fakat pek çok kişide greyfurta karşı alerji vardır. Greyfurt yağ yakmaz. Ancak içindeki bromolin dediğimiz madde, ödem çözmeye yarar.

Dolayısıyla insanların her duyduğunu yağ yakar, metabolizmayı hızlandırır şeklinde algılamaması gerekir.

İlerleyen yaşlarda durum

Yaş ilerledikçe egzersiz yapma kabiliyeti ya da şartları yoksa, kas kaybı devreye girerek metabolik hızı yavaşlatabilir.

Örneğin, 60 yaşında bir bayanın kilosu 70, kas ağırlığı düşük, yağ oranı yüksekse zaten metabolik hızı da düşüktür.

Daha aktif bir bayan ya da erkeğin kas oranı daha yüksekse elbette metabolik hızı biraz daha yüksektir. Çünkü hareketlilikle de kas ağırlığı etkilenir.

 

Hamileliğin 2. ayında (10 haftalık) bebek ne durumdadır?

Tavuk pişirirken nelere dikkat etmek gerekir?