Sadece bir öğün yemek tüketmek, eşin dostun diyet reçetesini uygulamak, televizyonda verilen diyet programlarını denemek, günlük hayatta hiç tüketmedikleri besinleri kısa sürede sonuç almak adına beslenme programına almak en çok yapılan hatalardır.
Bunların yanısıra, nasıl olsa yemek yemiyorum diye hareketleri azaltmak, birtakım içecekleri enerji artırımı yaptığına inanarak tüketmek, çok katı diyetler uygulamak bireylerin zayıflama adına yaptığı diğer hatalar.
Sıvı ve kas kaybına neden olur
Bunlar yanlış çünkü hepsinin bir süre sonra yan etkisi ortaya çıkıyor. Bu tür hatalar vücutta sıvı ve kas kaybına sebep oluyor. Kalp atım ritminde bozukluk oluşturuyor. Demir yetersizliği sonucunda halsizlik, enerji eksikliği oluşuyor.
Hatalı beslenme programları kan yağlarını ve ürik asidi çok yükseltebiliyor. Örneğin, protein bakımından yüksek bir beslenmede ürik asit adeta tavan yapıyor.
Yapılması gerekenler
- Kişi zayıflamak ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek istediğinde öncelikle hazır olup olmadığını bakmalıdır.
- Güne başladığı ilk 1 saat içinde kahvaltı yapma alışkanlığını mutlaka kazanmalı. Kendine uygun porsiyonlarda ve içerikte günde en az 4-5 öğün tüketmeli.
- Öğlen yemeklerini kesinlikle atlamamalı. Akşam çok geç saatlerde yemek yememeli.
- Mutlaka öğlenle akşam yemeği arasında 1 ya da 2 öğün tüketmeli. Yatmadan 1,5-2 saat önce yemek yeme ya da bir şey içmeyi bırakmalı.
- Düzenli su tüketme alışkanlığı kazanmalı. Günlük hayatını hareketli geçirmeye başlamalı.
Bu cevap Diyetisyen Şengül Üre ile yüz yüze görüşülerek alındı. Editörlerimiz tarafından yazılı hale getirildi. Uzmanın profilini ziyaret etmek için tıklayın.
OKUYUN: Kilo vermenin püf noktaları nelerdir?