Anlaşmalı boşanma nedir?

Anlaşmalı boşanma, tarafların kendi ortak iradeleri ile, hiçbir çekişme olmaksızın mahkemeye başvurmaları ve anlaşarak boşanmalarıdır. 3 önemli şartı vardır. Avukat Bünyamin Türkmenözü cevaplıyor.

anlasmali-bosanma

1) EN AZ 1 YILDIR EVLİ OLMAK

Anlaşmalı boşanma davası açmak için evliliklerinin 1 yılı tamamlanmış olmalı.

Burada kanun koyucu, tarafların birbirlerini iyice tanıyıp ondan sonra boşanmaya karar vermelerini düşünmüş. Malum, aile, toplumun en temel birimi. 1 yıl şartı ile aile kurumuna sahip çıkılmak istenmiş.

Bu sadece anlaşmalı boşanmalar için geçerli. Çekişmeli boşanmalarda zina, aldatma, cana kasıt, akıl hastalığı, terk gibi sebepler olabilir. Böyle durumlarda, tabii sebebi kanıtlamak şartıyla, 1 yıl geçmese de dava açılabilir.

2) HER KONUDA ANLAŞMAK

İkinci husus ise tarafların evliliğin mali sonuçları, çocukların velayeti gibi tüm konularda en ufak bir anlaşmazlıklarının olmaması gerekir.

Adı üstünde, anlaşmalı boşanma. Taraflar her konuda anlaşmış olmalı. Aralarında anlaştıklarını da sözlü veya yazılı olarak hakim huzurunda anlatmaları lazım. Bunları kabul ettiklerini karara geçirmeliler.

3) DURUŞMAYA KATILMAK

Üçüncü şart, anlaşmalı boşanmalarda tarafların duruşmaya bizzat katılmaları gerektiğidir. Hakim tarafından dinlenmeliler. Hakim onların gerçekten boşanma istediklerini çiftlerin kendi ağzından duymalı.

İlgili cevap: Boşanan biri tekrar evlenmek için kanunen ne kadar beklemeli?

Soğan çorbası nasıl yapılır?

Kilo vermenizi kolaylaştıracak 10 yiyecek