Boşanma davasında davacı, davasını ispat etmelidir. Yani bu davayı açmakta hukuki bir menfaati olduğunu kanıtlamalıdır.
Hakim bu hukuki menfaatin tanık, fotoğraf, telefon dökümü, internet kaydı gibi delillerle ispatlanmasını bekler.
Hakim tüm delilleri toplamış olabilir. Davacının birçok delili olabilir. Hatta anlaşmalı bir boşanmada tarafların çözülemez sorunları olabilir.
Fakat bunlara rağmen eğer hakim vicdanen kanaat getirmediyse, hukuki menfaat ispatlanamadığı için davanın reddine karar verebilir.
Bunun dışında, davayı açan taraf kendisi vazgeçebilir. Davadan vazgeçerse dava takipsizlik nedeniyle reddedilir. Yahut taraflar davalarından feragat ettiğinde dava ret olmuş olur.
TEMYİZ HAKKI
Boşanma davası reddedildiği zaman hukuk süreci devreye girer. Davacının temyiz hakkı vardır. 15 gün içinde davasını temyiz edebilir.
Ret kararı Yargıtay’dan da onanırsa artık kesinleşmiş olur. Kesinleşen bir karardan sonra yapılabilecek bir şey yoktur. Fakat bu karar ömür boyu geçerli değildir. Davacı farklı bir gerekçeyle yeniden dava açabilir.
KARŞI TARAF AÇABİLİR
Diyelim ki, boşanma davasını zina nedeniyle açtınız. Eşinizin sizi aldattığını düşünüyorsunuz. Bununla ilgili delilleri sundunuz ama hakim yeterli görmedi. Davanızı ispatlayamadığınızı söyleyerek davanızı reddetti.
Bu sonuç kesinleştikten sonra ertesi gün bile siz başka bir gerekçeye dayanarak yeni bir dava açabilirsiniz. Örneğin, eşinizden şiddet görmüş olabilirsiniz. Bu sebeple hemen dava açabilirsiniz. Fakat zina gerekçesiyle yeniden dava açabilmeniz için en az 3 yıl geçmesi gerekir.
Öte yandan, davayı açan taraf 3 yıl boyunca dava açamaz ama karşı taraf açabilir. Mesela kadın açmıştır. Davası reddedilmiştir. Fakat diğer taraf, yani erkek 3 yılı beklemeden boşanma davası açabilir.
İlgili cevap: Boşanma davası ne kadar sürer?