Boşanma davası nasıl açılır?

Boşanma davası için nasıl başvurulur? Ne tür belgeler gerekir? Avukat Bünyamin Türkmenözü cevaplıyor.

bosanmak

Boşanma davası için öncelikle bir dilekçe yazılması gerekir. Bu dilekçeye neden boşanmak istendiği yazılır.

Anlaşmalı boşanma ise dilekçeye hangi konuda anlaştıklarını, aralarında bir mal paylaşımı yaptılarsa bunu içeren protokolü de eklerler.

Eğer davayı bir avukatla yürütmek istiyorlarsa, avukata verdikleri vekaletnameyi ilave ederler. Mahkeme gerekli görürse başka belgeler de isteyebilir.

Ardından bu dilekçeyi ve eklerini yetkili ve görevli mahkemeye verilir. Yetkili ve görevli mahkeme, tarafların, yani eşlerin, ikamet ettikleri yer olabilir.

GEREKÇE ŞART

Boşanmak için öncelikle bir gerekçenin olması gerekir. Boşanma davası ya da herhangi bir dava açan kişinin mutlaka o davayı açmakta hukuki bir menfaatinin olması aranır.

Hukuki menfaat olmadan dava açıldığında hakim o davayı reddeder. Yani kabul etmez. Boşanma davalarında bu sebep örneğin aldatma veya eşlerden birine kötü muamele olabilir.

ANLAŞMALI BOŞANMA

Taraflar kendileri de aralarında anlaşarak, yani anlaşmalı boşanma dediğimiz şekilde mahkemeye başvurabilirler. “Biz bu evlilikten artık bir yarar görmüyoruz. Evliliğimiz fiili olarak da yürümüyor. O yüzden boşanmak istiyoruz” diyerek dava açabilirler.

Eğer anlaşmalı değil de çekişmeli bir davaysa ve bunu kanıtlayacak deliller, belgeler varsa, o zaman mahkeme ya taraflardan ya da ilgili kurumlardan bunları ister. Belge istenen yerler mesela bankalar, tapu yahut Sosyal Güvenlik Kurumu olabilir.

İlgili cevap: Boşanma davası ne kadar sürer?

Hisseli tapu nedir?

Burun tıkanıklığı nasıl tedavi edilir?