Google’da çalışmak pek çok kişinin hayali. Peki bu hayali taşıyanlar nasıl iş başvurusu yapabilir?
Öncelikle Google’da işe alımlar merkezden yönetiliyor. Ofislere başvuru yapılamıyor. Yani Google’ın İstanbul’daki ofisine giderek iş başvurusu yapamıyorsunuz.
Profesyonel hayatına Google’da devam etmek isteyenler, ülkeler bazında açık pozisyonlarla ilgili bilgilere bu adresten ulaşarak, belirtilen iletişim bilgileri doğrultusunda başvuru yapabilirler.
Başvuru adresleri
- Google Türkiye’deki (varsa) açık pozisyonları görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz.
- Türklerin çalıştığı Google Dublin ofisindeki açık pozisyonlar için ise buraya tıklayabilirsiniz.
- Eğer öğrenciyseniz ve Google Türkiye’de staj yapmak istiyorsanız açık olan pozisyon varsa buraya tıklayarak görebilirsiniz.
- Google yerel rehberler için evinizden çalışmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. (Ancak bu tam olarak Google’da çalışmak değil. Verdiğiniz katkı doğrultusunda bazı ödüller kazanıyorsunuz.)
Google nasıl işe alım yapıyor?
Google’ın işe alım süreci ile ilgili bir mikro sitesi var. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu sitede Google 3 ana başlıktan bahsediyor: Başvuru, iş görüşmesi ve karar.
Başvuru
Bu aşamada öncelikle yeteneklerinize ve deneyimlerinize uygun bir Google pozisyonu belirlemeniz isteniyor. Ardından bu pozisyonun gerektirdiği özelliklerin sizde bulunduğunu gösteren CV’nizi paylaşıyorsunuz. CV’nizde bu pozisyona uygun deneyimlerinizden ve tabii eğitiminizden bahsetmeniz gerekiyor. CV’nizi paylaştıktan sonra eğer uygun görülürse iş görüşmesine davet ediliyorsunuz.
İş görüşmesi
Bu aşamada başvuru yaptığınız departmandan bir yöneticiyle telefon veya Google Hangout ile iş görüşmesi yapıyorsunuz. Yazılım mühendisleri için bu görüşme 30-60 dakika arasında sürüyor. Diğer pozisyonlar için ise bu görüşmenin 30-45 dakika arasında sürdüğü söyleniyor. Eğer yüz yüze görüşmeye davet edilirseniz bu tip görüşmeler genelde 4 Google çalışanı ile yapılıyor. Google’ın mikro sitesinde iş görüşmesine nasıl hazırlanmanız gerektiğine dair ipuçları da veriliyor.
Karar
Bu aşamada bağımsız bir işe alım şirketi tüm bu süreci değerlendiriyor. CV’niz, iş görüşmelerinize dair geri bildirimler, puanlamalar ve referanslar ışığında işe alınıp alınmayacağınıza dair karar veriliyor. Eğer işe alım kararı çıkarsa size çalışma paketinizi içeren detaylarla birlikte bir teklif yapılıyor.
Google ne kadar maaş veriyor?
Google çalışanlarına verilen ortalama maaşların yıllık 100,000 doların üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.
Bir örnek vermek gerekirse, Glassdoor sitesine göre yazılım mühendislerinin aylık ortalama maaşı yaklaşık 10,500 dolar. Ancak bunun elinize geçen net para olmadığını belirtelim.
Türkiye’de maaşlar genelde net üzerinden anlaşılıyor. Şirketlerin çalışanlar için devlete ödediği vergi, sosyal güvenlik gibi kalemler hesaba katılmıyor.
Amerikan şirketlerinde ise maaşlar brüt üzerinden konuşuluyor. Bahsettiğimiz vergi, SGK gibi kalemler düşüldükten sonra net maaşınız ortaya çıkıyor. Net ile brüt arasındaki farkı etkileyen birçok faktör olsa da ortalamada %30 gibi bir oran düşerek yaklaşık bir rakam hesaplayabilirsiniz.
Google’da maaşın yanısıra yemek ve özel sağlık sigortası veriliyor. Ayrıca çalıştığınız pozisyona ve lokasyona bağlı olarak, sebze yetiştirmeniz için bahçe verilmesinden ücretsiz berbere ek birçok hizmetten de faydalanabiliyorsunuz.