Hepatit A bir virüstür. Genelde su kaynaklı bulaşmalarla, yani kirli sularla veya yıkanmamış meyve sebzelerle geçer.
10-15 günlük bir inkübasyon (kuluçka) dönemi sonrasında bulantı, idrarda koyulaşma, gözlerde sarılık, halsizlik gibi belirtileri olur. Bazen şiddetli kusma da görülebilir. Sarılık bütün vücutta ortaya çıkar ama daha çok gözlerden belli olur.
HASAR BIRAKMAZ
Hepatit A, diğer hepatit virüsleriyle kıyaslandığında tehlikeli değildir. Onlar gibi kronikleşmez. Virüsün hedef aldığı organ karaciğerdir. Zaten karaciğerin fonksiyonları bozulduğu için sarılık ortaya çıkar.
Karaciğerde bir miktar hücre yıkılması gerçekleştirecektir. Fakat iyileşme sonrası, vücutta hiçbir hasar bırakmadan, kişi sanki bu hastalığı geçirmemişcesine normal hayatına devam eder.
NADİREN TEHLİKELİDİR
Çok nadiren, fulminan dediğimiz, alevli bir şekilde seyredebilir. Ölümle sonuçlanan vakalar olabilir. Bu, hastalığın çok ağır seyretmesine bağlıdır.
Kimin bu şekilde ağır geçireceği, kimin sadece sarılık, bulantı ve kusmayla geçireceği belli değildir. Bu durum kişisel özelliklere bağlı olarak ortaya çıkar. Ama bu şekilde geçirme ihtimali çok nadirdir.
Hepatit A’yı bir kere geçirdikten sonra bir daha ömür boyu geçirmezsiniz. Bunu sanki kızamık geçirmiş gibi düşünebilirsiniz.