Hepatit B aşısı nasıl yapılır?

Hepatit B virüsüne karşı yapılan aşının özellikleri nelerdir? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Fuat Çetinkaya yanıtlıyor.

hepatit-asisi

Türkiye’de geçmişte neredeyse 3 kişiden 1’i hepatit B sorunu yaşıyordu. Ki geçiren kişilerden %5 kadarı taşıyıcı olarak kalır.

Ama artık hepatit B aşıları sıklıkla kullanılıyor. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın da önerisiyle, bebekler daha doğar doğmaz hepatit B’ye karşı aşılanıyor.

Taşıyıcılık oranı İstanbul’da %1 civarına düşmüş durumda. Bu da sokaktaki 100 kişiden biri hepatit B virüsü taşıyor demektir. Bu kişiler bilinçli bir şekilde olmasa da, virüsü kan ya da cinsel yolla etraflarına bulaştırabiliyorlar.

GÜVENİLİR BİR AŞIDIR

Hepatit B’nin yıllardır kullanılan, güvenilir bir aşısı var. Boşu boşuna riske maruz kalmadan herkes bu aşıyı yaptırmalı.

Yeni doğan çocukları Sağlık Bakanlığı zaten ücretsiz aşılıyor. Ama erişkinlerde böyle bir uygulama yok.

Bir testle hastalığı geçirip geçirmediğinize baktırmalısınız. Eğer geçirmemişseniz hepatit B aşısını yaptırabilirsiniz.

Aşılar eczanelerde satılıyor. 0, 2. ve 6. aylar gibi belli periyotlarda 3 doz yapılarak koruyuculuk sağlanıyor. Bu aşılar %95 oranında başarıya sahip.

YAŞ SINIRI YOK

Aşılarda herhangi bir yaş sınırı yok. Zaten sıfır yaştan itibaren başlıyor. Ki bebeklerde başarı oranı erişkinlerden daha yüksek.

Yirmili yaşlar ideal ama yine de çok beklemeden yaptırmak, boşu boşuna korunmasız kalmamak gerekiyor. İleri yaşlarda, örneğin 60-70’li yaşlardan sonra aşının başarı şansı azalabiliyor.

Hepatit B belirtileri nelerdir?

Hepatit B nasıl tedavi edilir?