Hepatit B genelde kan ve cinsel temasla bulaşan bir virüstür. Hepatitler hep aynı semptomları verir gibi gözükse de hepatit B (keza hepatit C de) pek belirti vermez.
Yüzde 90 civarında, hiçbir belirti görmeden bir kan testinde tesadüfen karşılaşırsınız. Hepatit B’nin kuluçka dönemi uzundur. Virüs alındıktan 2 ile 6 hafta arası semptomlar karşımıza çıkar.
Geçiş dönemi uzasa da hastalık hissedilmeden hafifçe geçirilir.
ÇOK SİNSİDİR
Hepatit A daha çok sarılık, kusma, idrar renginde koyulaşma gibi semptomları gösterirken hepatit B’de ise bu semptomlar nadiren ortaya çıkar. Genelde kimse hepatit B geçirdiğinin farkında değildir.
Hepatit A ve C gibi Hepatit B virüsünün de hedefi karaciğerdir. Bu nedenle halsizlik gibi semptomlar yaşanır. Geçmiş yıllarda belki sizin başınıza dahi gelmiş olabilir.
Hafif bir halsizlik, “Bugün canım hiç yemek istemiyor” diye düşündüğünüz bir gün olmuştur. Bunlardan birinde hepatit B geçirmiş olabilirsiniz.
Çok sinsi bir hastalıktır. Bir gün hiç beklemezken kan testinizde çıkabilir. Ancak nadiren de olsa ölümle sonuçlanan tablolara rastlanır.
Öte yandan, hepatit B’yi hiçbir şeyimiz yokmuş gibi geçirirken kronikleşme ihtimali vardır. Hastalık kronikleştiği zaman kişi taşıyıcı olur.