Hepatit B nasıl tedavi edilir?

Hepatit B tedavisinde hangi yöntemler kullanılır? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Fuat Çetinkaya yanıt veriyor.

hepatit-b-asisi

Hepatit B’nin tespiti kan testleri ile yapılır. Hepatit markerları dediğimiz tarama testinde çıkan pozitif sonuç, hastanın virüsü kanında taşıdığını gösterir.

Daha sonra yapılan, “kaç adet virüs var” ya da vücudunuzun başka hangi organlarını etkilediğini gösteren testler de mevcuttur. Karaciğer dışındaki organlar da incelenerek virüs taraması yapılır.

TEDAVİ PAHALIDIR

Hepatit B’nin tedavisi genelde 1 yıl kadar sürer. Antiviral ajanlar kullanılır. Ancak bunların kullanılması için bazı kriterler vardır. Virüs sayısı başta olmak üzere kişinin özelliklerine bakılarak belirlenir. Çünkü pahalı bir tedavidir.

Aylık ortalama 1000 TL’nin üzerinde bir maliyet getirir. Bu nedenle de tüm hepatit B taşıyıcılarına tedavi uygulanmaz.

Kanınızda taşıdığınız virüs sayısı belli bir sayının üzerinde ise bu tedaviye uygun duruma gelirsiniz. Böyle bir durumda Sosyal Güvenlik Kurumu da tedaviyi karşılar.

HASTANEDE YATILMAZ

Tedavi yöntemi hap ve aşı şeklinde olabilir. Belirli periyotlarla tedavi uygulanır. Hastanın hastanede yatması gerekmez. Tedaviye başlarken karaciğer biyopsisi yapılabilir, çünkü karaciğerin durumu önemlidir.

Tedavi olmazsanız çok büyük bir ihtimalle bir şey olmaz. Bu virüsle ömür boyu birlikte yaşarsınız. Dikkatsiz olursanız da belki etrafınıza bulaştırırsınız.

NADİREN TEHLİKELİDİR

Çok nadir durumlarda, siroz veya karaciğer kanseri gibi istenmeyen hastalıklara dönüşme olasılığı vardır.

Hepatit B, onkojen bir virüs olarak kabul edilir. Yani bir tümörü tetikleyerek karaciğer kanserine neden olabilir. En fazla korktuğumuz da budur. Alkol alımı veya karaciğer üzerinde etkisi olan ilaçların hepatit B taşıyıcılarında kullanılması, bu tip istenmeyen sonuçları doğurabilir.

Hepatit B aşısı nasıl yapılır?

Botoks nedir?