Hepatit C’nin artık günümüzde antiviral ajanlarla tedavi şansı var.
Yapılan kontroller sonucunda karaciğerin etkilendiği ortaya çıkarsa ve virüs sayısı belli bir barajın üzerindeyse tedaviye başlanır.
Tedavi 1-2 yıl kadar sürer. %50 civarında başarı sağlanır. Bu başarı virüsün tipine de bağlıdır.
BELİRTİ VERMEYEBİLİR
Hepatit C’de kuluçka süresi daha uzun sürebilir. Virüsün giriş yoluna göre, bazen 1 yıla kadar sinsice bekleyip sonra bir gün karşınıza çıkabilir.
Hatta o zaman bile fazla belirti vermeyebilir. Sadece hafif halsizlik yaşanabilir. Bir süre sonra tesadüf eseri bir kan testi sırasında Hepatit C taşıyıcısı olduğunuz anlaşılabilir.
Bu hastalığın hedef organı karaciğer olduğu için eğer kötüye giden bir tablo söz konusuysa, ki bu nadirdir, genellikle ömür boyu virüsle birlikte yaşanır.
Nadir durumlarda karaciğer fonksiyonları bozularak siroza kadar gidebilen bir tablo ortaya çıkabilir.
VİRÜS TEDAVİYE DİRENEBİLİR
Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç gösterdiği gibi bazı virüsler de tedavi ettiğimiz ajanlara karşı direnç gösterir.
Antiviral olarak kullandığımız ilaçlara karşı mücadele ederler. Bu durumda da tedavi şansı olmayabilir.
Virüs taşıyan kişilerde bir sorun yaşanmasa bile 6 aylık ya da 1 senelik aralıklarla virüsün tahribat yapıp yapmadığının kontrol edilmesi gerekir.
Eğer hasta tedavi sürecinde ise ilaçların yan etkilerinin belli aralıklarla kontrolü önemlidir. Süre, kullanılan ilaçlara bağlı olarak değişmekle beraber, 3-6 ay ya da 1 sene gibi aralıklarla kontroller yapılmalıdır.
Karaciğer fonksiyonları bozulmuşsa hastalığı tedavi etmek elbette zorlaşır. Hatta hasta belki de tedavi edilebilir olan durumu geçmiş olabilir.
Bu noktada kimi zaman tek çare karaciğer nakli ile karaciğerin değiştirilmesidir. Çok kolay bir süreç değildir.
Bazen başlangıçtaki tedavilerle hasta iyileştirilse bile bu aşamaya gelinebilir. Eğer virüs, tedavide kullanılan ilaçlara karşı direnç gösterirse maalesef çok şansınız olmayabilir.
İlginizi çekebilir: Hepatit C belirtileri nelerdir?