Soğuk Algınlığı ile Grip Arasındaki Fark Nedir?

Soğuk algınlığı veya nezle ile grip genelde karıştırılan hastalıklar. 5 farklı uzman bu hastalıklarda genel şikayetleri ortaya koyarak aralarındaki farkları gösteriyorlar.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yalçın Varnalı cevaplıyor:

Grip ve soğuk algınlığı farklı hastalıklar olmalarına rağmen çok sık karıştırılır. Soğuk algınlığı ve grip arasındaki en önemli fark, soğuk algınlığı görece hafif seyreder, yüksek ateş ve genel durum bozukluğu görülmez. Buna karşın, gripte yüksek ateş, genel durum bozukluğu olur ve tabloya ikincil bakteriyel enfeksiyonlar eklenebilir.

Soğuk algınlığının genel bulguları, burun tıkanıklığı, burun akıntısı,  boğazda dolgunluk hissi ve ağrı, kuru öksürük ve halsizliktir. Grip bulguları ise hızla başlayan ateş veya titreme, öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yorgunluk, halsizlik ve kırgınlıktır.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Sibel Bolukçu cevaplıyor:

Yetişkin bireylerde soğuk algınlığı olduğunda genelde burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı görülür. Şikayetler 5-7 gün civarı devam eder.

Gripte ise ateş görülür. Öksürük, vücut ve baş ağrısı olur. Genellikle burun akıntısı ve boğaz ağrısı olmaz. İyileşme 7 ile 14 gün arasında olur.

Ancak çocuklarda soğuk algınlığı farklılık gösterir. Çocuklar soğuk algınlığı olduğunda burun akıntısı, hapşırmanın yanısıra burun tıkanıklığı ve halsizlik yaşanır. Ayrıca ateş görülebilir. Şikayetler 10-14 gün kadar devam eder.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Şamilgil cevaplıyor:

Soğuk algınlığına soğuk havalarda daha sık rastlanır ama yazın da ortaya çıkabilir. İlk günler hafif boğaz ağrısı, hapşırma ile kendini gösterir. 2-3 gün içinde burun yoğun bir şekilde akar ve burun akıntısı koyulaşır. Burun tıkanıklığı ile 4-5 günden itibaren öksürük gelişir. Yetişkinlerde ateş olmaz. Soğuk algınlığı yorgunluk yapsa da grip kadar halsizlik, kas-kemik ağrısı yaratmaz. Çoğunlukla 1 hafta, en fazla 10 günde düzelir.

Grip ise çoğunlukla Ekim sonundan Mart’a kadar, en fazla da Ocak ayında gözlenir. Belirtiler soğuk algınlığına göre çok daha hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Hafif boğaz ağrısı, 38-39 derece ateş, yaygın kas kemik ağrıları, aşırı yorgunluk, titreme, burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük, göğüste sıkıntı görülür. Virüsün cinsine göre bazen kusma ve ishal de olabilir. 2-5 gün süre ile şiddetli seyreder. İyileşme 2-4 hafta kadar sürebilir.

Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ozan Gökdoğan cevaplıyor:

Nezle (soğuk algınlığı) boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Erişkinlerde genelde ateş görülmez. Çoğunlukla boğaz ağrısı ile başlayan hastalığın dört veya beşinci gününde burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve öksürük görülür. Bir haftanın ardından şikayetler azalır. Öksürük birkaç hafta daha devam edebilir.

Gripte ise daha ağır bir tablo olur. 38 derecenin üzerinde ateş görülür ve birkaç gün devam eder. Şiddetli halsizlik, kas ağrıları ve baş ağrısı olur. Yaygın olmamakla birlikte kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun şikayetleri de bulunabilir. İyileşme 10-14 gün sonunda olur.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Jan Klod Kayuka cevaplıyor:

Soğuk algınlığı (nezle) üst solunum yollarında belirtilere yol açan hafif seyirli bir hastalıktır. Hastada ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, yorgunluk hissi, akan ya da dolu burun, hapşırma, boğaz ağrısı, göğüs doluluğu, koku ve tat duygusunun azalması, kulaklarda basınç hissi ve ses kalitesinde değişiklikler görülür.

Gripte başlangıç genelde anidir. Kişi kendini iyi hissediyorken 1-2 saat içinde üşüme, titreme, terleme, baş ağrısı, kas ağrıları ve 38-40 derece ateş başlar. Ardından burun akıntısı, baş dönmesi, öksürük, boğaz ağrısı, göğüste yanma ve ağrı, gözlerin sulanması, ışığa hassasiyet şikayetlerinden birkaçı tabloya eklenebilir. Bu belirtiler 3-5 gün kadar sürse de genelde 2-3 gün içinde düzelme başlar.

İdeal kiloyu hesaplama formülü nedir?

Güneş Yanığı Acısı Nasıl Geçer?