Aft normalde 1 hafta içinde kendi kendine geçer. İyileşme süresini azaltmak için kortizonlu antibiyotik, antiseptik ve anestezik içeren ağız gargaraları ve spreyleri kullanılabilir.
Ancak 2 haftadır geçmeyen bir aftınız varsa veya ayda 4 kereden fazla oluyorsa yahut her ay düzenli çıkıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü bunlar ağız kanserlerinin de habercisi olabilir.
Sebebe göre tedavi
Tekrarlayan aftlarda, temelde yatan sebep tespit edilip ona uygun tedavi uygulanır.
Vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa, hastaya vitamin takviyesi için her ay vitamin iğneleri yapılır. Kullandığı birtakım ilaçlar sebep oluyorsa eşdeğerleriyle değiştirilir.
Sistemik bir soruna dayanıyorsa, mesela boğazda çok asidik bir ortam varsa, hastanın mide sorunu çözülür.
Evde aft tedavisi nasıl yapılır?
- Siyah çayın içinde bulunan “tein” maddesinin aft yaralarını azalttığına dair bir çalışma var. Islak bir çay poşetini 1 dakika boyunca aftın üzerinde tutmak fayda sağlayacaktır.
- Bir çay kaşığı kabartma tozunu bir bardak ılık suyla karıştırarak ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
- Yanak bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürebilirsiniz.
- Oksijenli suya batırılmış pamukla aftın olduğu bölgeyi temizleyebilirsiniz.
- Soğuk kompres uygulayarak ağrıyı azaltabilirsiniz.
- Aft vitamin eksikliğinden kaynaklanmışsa bir süre günlük multivitamin alabilirsiniz. Çünkü bunların içinde B12, B3 ve B6 vitaminleri var.
- Bazı hastalarda domates, patlıcan gibi yiyeceklere karşı doku hassasiyeti vardır. Eğer aft böyle bir yiyecek alerjisinden dolayı çıkmışsa, çok ekşi, çok acı, asitli besinlerden kaçınmak gerekir.
İlgili cevap: Aft neden olur?