Güneş Yanığı Acısı Nasıl Geçer?

Yaz mevsiminin sorunlarından biri olan güneş yanıklarında evde neler yapılabilir? Hangi durumlarda doktora gidilmesi gerekir?

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Babuçcu cevaplıyor:

Güneş yanıklarının yaratacağı problemler, birinci ve ikinci derece yanık olmak üzere iki başlık altında incelenir.

Birinci derece yanıklarda deride kızarıklık görülür. Su toplaması olmaz. Bu durumda, güneş yanığı olan bölgeye nemlendirici pomatlar sürün, bol su tüketin, sıvı içeriği yüksek besinleri tercih edin, yanık bölgeye soğuk kompres yapın, sık sık ılık duş alın ve hafif kıyafetler giyerek derinin yükünü azaltın.

Yanık bölgesine yoğurt ve diş macunu sürülmesi son derece yanlıştır. Tıbbi etkisi bilinmeyen ve bakteri üremesine yol açabilecek bu maddelerin kullanımından kesinlikle kaçınmak gerekir.

İkinci derece yanıklarda ise su toplaması olur. Birinci derece yanıklara göre derin bir yanık yaralanması görülür. Vücuttaki bu bölgeler açık yara olarak kabul edildiği için bir uzman tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından bazı hastalarda kapalı pansumana geçilmesi gerekebilir.

Su toplaması olan bölgenin genişliği arttıkça, yanığın vücut için daha belirgin zarara yol açacağı unutulmamalıdır. Özellikle kronik böbrek yetmezliği, alkolizm, kalp hastalığı gibi ek hastalıkların ya da durumların varlığında, yanıklar geniş yüzeyleri kaplıyorsa, damar içi yoldan serum tedavisi gerekebilir. Bu hastalarda sıklıkla 5-7 gün içerisinde tam iyileşme beklenir.

Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Eken cevaplıyor:

Güneş yanıklarına mümkün olduğunca hızlı bir şekilde müdahale edilmelidir. Vücut ısısını azaltmak için soğuk duş alın. Duştan çıkınca havluyla vücudunuzu nazikçe kurutun ama cildi hafif nemli bırakın. Sonra da suyu cildinize hapsetmek için bir nemlendirici sürün. Bu nemlendiriciler aloe veralı olabilir.

Rahatsızlık hissini azaltmak için reçetesiz satılan hidrokortizon krem kullanabilirsiniz.
 Ayrıca aspirin veya ibuprofen alabilirsiniz. Bunlar şişliklerin, kızarıklıklın ve rahatsızlık hissinin azalmasına yardımcı olur.

Bol bol su için. Güneş yanığı, sıvıları cilt yüzeyine çekerek vücudun geri kalan kısmından uzaklaştırır. Sıvı kaybından kaçınmak için fazladan su içmek gerekir.

Cildiniz su toplarsa büyük ihtimalle ikinci derece güneş yanığına sahipsiniz demektir. Kabarcıklara hiç dokunmadan iyileşmelerini bekleyin.

Vücudunuzun büyük bir kısmı, örneğin sırtınız tamamı ile su toplamışsa ya da soğuktan titriyorsanız, baş ağrısı ve ateş varsa vakit kaybetmeden bir doktora görünmeniz gerekir.

Cildiye Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu cevaplıyor:

Cildin yanan yerleri soğuk su ile nazikçe serinletmelidir. Eğer güneş yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak için ılık veya soğuk su ile duş alınabilir.

Yoğurdun güneş yanıklarına iyi geldiğine dair bilimsel bir bilgi yoktur. Halk arasında yaygın olmasının nedeni, soğuk yoğurdun güneş yanığının oluşturduğu acıyı hafifletmesi olabilir. Ancak yoğurt sürülen bölgede kalıntılar kalır, bu da temizlik sorununa yol açar.

Vücudun iç ve dış su ihtiyacını karşılamak için bol bol su içmek gerekir. Bu sorun geçene kadar alkol alınmamalıdır, çünkü alkol sıvı yetersizliğine yol açarak yanma hissini artırır.

Güneş yanıkları cildin kurumasına yol açar. Etkilenen yerleri nemlendirici ile nemlendirmek gerekir. Aloe vera içeren krem ve losyonlar güneş yanığının etkisini sakinleştirir. Ancak yanıklar su toplamış ise veya ciltte çok hasar varsa nemlendirici uygulanmaz.

Güneş yanığı kabarcıkları patlatılmamalıdır. Bunu yapmak bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa o bölgeyi temiz tutmak gerekir. Burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır

Güneş yanığının iyileşme evresinde kaşıntı gelişmeye başlar. Kaşıntıyı gidermek için ağızdan alınan kaşıntı kesici ilaçlar kullanılabilir. Kaşıntıyı engellemek önemlidir, çünkü kaşınan yere tırnaklardan, ellerden mikrop taşınabilir.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Kibar Atasoy cevaplıyor:

Güneş yanığı tedavisinde öncelikle sıcak ve hassas olan derinin soğutulması gerekir. Bunun için de soğuk suyla ıslatılmış kompres yapılabilir. Derinin sık sık nemlendirilmesi cildin çabuk iyileşmesini sağlar. Kaşıntı varsa alerji yapmayan ve alkol içermeyen kremler kullanılabilir. Su toplayan yerler olduğu gibi bırakılmalıdır. Eğer patlamışlarsa cildin enfekte olmasını engelleyecek önlemler alınması gerekir. Şikayetler genelde 48-72 saatte azalır. Gerekli durumlarda ağrı kesici ve ateş düşürücü de kullanılabilir.

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Hatice Yıldız yanıtlıyor:

Güneş yanığının tedavisinde ilk yapılacak olan soğuk komprestir. Cildin yanan yerleri soğuk su ile nazikçe serinletmelidir. Eğer güneş yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak için ılık su veya soğuk su ile duş alınabilir.

Güneş yanıkları cildin kurumasına yol açar. Güneş yanığı hafif düzeydeyde ise nemlendiriciler uygulanır. Bu dönemde cildi tahriş edecek dar kıyafetler giymekten kaçınılmalıdır.

Yanıktan kaynaklanan ağrıyı azaltmak için antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Şiddetli yanıklarda steroid ihtiva eden kremler güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki ödemi azaltmaya yardım eder.

Şiddetli durumlarda yatak istirahati, sıvı desteği ve enfeksiyon profilaksisi de gerekli olabilir. Güneş yanığı iyileşmeye başladığında kaşıntı hissedilmesi normaldir. Bu kaşıntıyı önlemek için antihistamin kullanılabilir.

Soğuk Algınlığı ile Grip Arasındaki Fark Nedir?

Güneş Yanığında Acıyı Geçirmek İçin Ne Sürülebilir?