Güneş yanığı tedavisi için öncelikle yanığın seviyesini belirlemek gerekir. Güneş yanıkları genellikle 1. ya da 2. derece yanıktır. 1. derecede yanık kırmızılıktan ibarettir. 2. derece yanıkta ise genelde su toplamaları eşlik eder.
Güneş yanığına ilk müdahale
Güneş yanığında ilk tedavi, akut reaksiyonu baskılayıcı soğuk tedavisidir. Yanığın olduğu bölgeye mümkün olduğunca soğuk, ıslak pansumanlar yapılır.
Sülfadiazinli merhemler ve halk arasında yaygın olan yoğurt sürmek de işe yarayabilir. Ağrı kesici ilaç alınabilir.
Su toplamalarını patlatmamak ve soymamak için üzerlerine krem emdirilmiş gazlı bezler kapatılabilir.
Kişi mümkün olduğunca sıcaktan, güneşten uzak tutulmalıdır. Birkaç gün içerisinde ağrılar hafifler.
İkinci günde yapılacak tedavi
2. gün kortizonlu bir krem kullanılabilir. Halk arasında kortizon tu kaka bilinir. Fakat kortizon iki ucu keskin bir bıçaktır. Ortada bir sorun varsa onu çok iyi iyileştirir. Ama sorun yokken kullanılırsa yan etki yapar.
Aynı şekilde anestezik etkili olan anestol gibi halk arasında bilinen bazı anestezik etkili ve ağrı kesici ürünler de sürülebilir.
Jel şeklinde anestol kılıklı ürünler çok uzun süreli kullanılırsa kaşıntı artabilir. O aşamada çok iyi nemlendirmek gerekir.
Deriyi bol bol nemlendirin
Yanığın 2. gününden itibaren enflamasyonu hem baskılamak, hem de nemlendirmek önemlidir. Artık su devreden çıkar. Su ilk gündür.
2. gün eksipiyal gibi yağlı ürünler, süt şeklindeki yağlı ürünlerle nemlendirmek gerekir. Çünkü yanık kuruyunca kaşıntı olur. Ancak vazelin sürmek bölgeyi ısıtacağı uygun değildir.
Güneş yanığı olan bölgeyi kaşımamak gerekir. Mikrop kapabilir. Keza soyulabilir. Soyulan yerlerde de iz kalır.
Bu cevap Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Şengör ile yüz yüze görüşülerek alındı. Editörlerimiz tarafından yazılı hale getirildi. Uzmanın profilini ziyaret etmek için tıklayın.