Güneş yanığı tedavisi hakkında bilmeniz gereken her şey

Yazın gelmesi ile birlikte güneş yanığı problemi de yaşanmaya başlanır. Bu yazıda güneş yanığı ve güneş yanığı tedavisi hakkında sık sorulan soruların cevabını bulacaksınız.

Güneş yanığı neden olur?

Güneş yanığının en yaygın nedeni güneş altında çok fazla kalmaktır. Bu süre kişiye göre değişir. Örneğin, beyaz tenli biri 10 dakika dahi korunmasız güneşlenirse güneş yanığı oluşabilir. Özellikle de güneşin şiddetli olduğu 10 – 16 saatleri arasında kalınması güneş yanığına neden olur. Bunun dışında, cildi güneş ışınlarına hassaslaştıracak ilaçlar kullanılması da güneş yanığına sebeptir. Keza güneşin çok hissedildiği tropikal bölgelerde, güneş ışığı deniz veya kar yüzeyinden yansıdığında, yüksek rakımlarda güneş yanığı görülebilir.

Güneş yanığının belirtileri nelerdir?

Güneş yanığı bazen güneş alerjisi ile karıştırılabilir. Kızarıklık, sıcaklık hissi, dokunduğunuzda acı hissedilmesi, bazen de yara ortaya çıkması en temel belirtilerdir. Bunlar başta çok hissedilmeyebilir ama 24-48 saat sonrasında daha da fazlalaşır.

Güneş yanığının kaçıncı derece olduğu nasıl anlaşılır?

Deride sadece kızarıklık varsa birinci derece yanık demektir. Kızarıklığın yanında kabarma, su toplaması da olmuşsa bu ikinci derece yanıktır.

Güneş yanığı nasıl tedavi edilir?

Öncelikle yanık olan bölgeyi ılık suyla ıslatın. Gün içinde birkaç kez o bölgelere soğuk ve hafif nemli bezler koyup bekletin. Bunu yapmak acıyı hafifletir. Direkt soğuk suyun altına tutmayın, çünkü bu, cildi kurutur. Keza direkt buz da uygulamayın. Cildi yoğurt veya yoğurt kıvamında bir kremle nemlendirin. Su toplamış yerler varsa delmeyin. Bol bol su için. Ödemi dağıtma özelliği olduğu için kortizon içerikli kremler kullanılabilir. Eğer birinci derece yanıksa günde 1, ikinci derece yanıksa günde 2 ağrı kesici alabilirsiniz. Aspirin, parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu şekilde yanık 2-3 günde geçecektir. Deride su toplamış geniş alanlar varsa mutlaka doktora gidilmesi gerekir. C vitamini, Çinko ve Omega 3’ten zengin besinlerle beslenilmesi yerinde olur.

Güneş yanığına yoğurt sürmek işe yarar mı?

Maalesef yaramaz. Derinin o bölgesi korunaksız hale geldiği için düşük ihtimalli de olsa yoğurttan enfeksiyon kapma riski vardır. Benzer şekilde yanığa diş macunu veya salça sürmek de aynı nedenlerden ötürü sakıncalıdır.

Güneş yanığı geçerken oluşan kaşıntı nasıl giderilir?

Güneş yanığı iyileşirken kaşıntı genelde olur. Bunu gidermek için ağızdan alınan kaşıntı kesici ilaçlar kullanılabilir. Kaşıntıyı engellemek önemlidir, çünkü kaşınan yere tırnaklardan, ellerden mikrop taşınabilir. Bu da ciltte enfeksiyona neden olabilir. Kortizonlu bir kremi nemlendirici bir kremle karıştırarak günde 1-2 kere sürmek kaşıntıya iyi gelir. Böylece cilt, enfeksiyona karşı korunmuş olunur.

Güneş yanığı sonrası soyulma nasıl önlenir?

Kuruyan bölgeyi iyi nemlendirmek soyulmayı geciktirilebilir ama soyulmayı tamamen engellemek söz konusu değildir. Soyulmayı azaltmak için badem yağından, aloe veralı bitkisel ürünlerden faydalanılabilinir.

Güneş yanığı kalıcı zarar verir mi?

Maalesef verir. Çünkü güneş yanığı dediğimiz olay aslında ultraviyole yanığıdır. Ultraviyole A ve C, direkt cilt altına inebilen bir radyasyondur. Örneğin, o bölgede 20 sene sonra çıkan bir benin tetikçisi olabilir. Benler güneş yanığı zeminindeyse kansere çevirme olasılığı vardır.

Güneş yanığından nasıl korunulur?

Güneş altında uzun süre kalmayın. Hava bulutluyken bile güneş yanığı olabilirsiniz. Işınların dik geldiği 10 – 16 saatleri arasında güneşe çıkmamaya gayret edin. Çıkarsanız da koruma faktorü en az 15 olan güneş kremi kullanın. Güneşe çıkmadan 30-60 dakika önce güneş kremi sürün. Eğer suya giriyorsanız veya çok terliyorsanız 1-2 saatte bir güneş kremini yenileyin. Şapka, uzun şort gibi koruyucu giysiler giyin.

BUNLARI DA OKUYUN:

Hamilelikte ne kadar kilo alınması normaldir?

Zayıflamak isteyenler hangi hataları yapıyor?