Ağız kokusu, ağızda bulunan bakterilerden kaynaklanır. Bu nedenle, iyi bir ağız hijyenine sahip kişilerde ağız kokusu en az düzeyde olur.
Ağız kokusunun farklı tipleri vardır. Fizyolojik, patolojik veya psikolojik olabilir. Bizim en çok karşılaştığımız fizyolojik ağız kokusudur.
Bu tipteki ağız kokusu, yüksek protein içeren kırmızı et, balık, peynir, süt gibi yiyeceklerin bakterilerle etkileşimi sonucunda oluşur.
AĞIZ SAĞLIĞINA DİKKAT
Ağız kokusunu engellemek için diş etlerimizde iltihaplanmalar varsa bunları gidermeliyiz. Çürükler varsa en kısa sürede dolgu yaptırmalıyız.
Yarım ya da gömük yirmi yaş dişleri yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir. Aralarında yiyecek kalıntıları kalabilir. Çıkamayan dişin kapsül içinde kalması ve yemek artığı birikiminden dolayı da ağız kokusu oluşabilir.
Eski protezlerimiz varsa günlük bakımına dikkat etmeliyiz. Ağzımızda köprüler bulunuyorsa bunların belli bir kullanım ömrü var. Açılmalar oluştuysa onları değiştirmeliyiz.
DİLİNİZİ FIRÇALAYIN
Ağız kokusunu engellemek için her gün etkili bir ağız ve diş temizliği yapmak gerekir. Diş ipi ve ağız gargaralarıyla ağız bakımını desteklemeliyiz.
Sadece dişlerimizi değil dilimizin sırt bölgesini de uygun bir fırça ile temizlemeliyiz. Çünkü ağızda bakterilerin en çok koloni kurduğu yer dilin üzeridir.
Şeker hastalığı, mide problemleri, ülser, reflü, üst solunum yolu rahatsızlıkları, geniz akıntısı da ağız kokusuna sebep olabilir.
Kimi kalp ilaçları, bazı antidepresanlar ağız kuruluğuna sebep olduğu için koku yapabilir. Alkol ve sigara kullanımı da ağız kokusunu artırır.
MAYDANOZ YİYİN
Ağız kokusunu engellemek için bol su içmeli, çok sebze ve meyve tüketmeliyiz.
Yiyeceklerimizin üzerine maydanoz koyabiliriz. Eczanelerde satılan ağız kokusu giderici bazı ürünlerin içerisinde maydonoz yağı var. Ağız kokusunu giderdiği kanıtlanmış bir üründür.
Bakteri oluşumunu önlemede şekersiz sakız çiğnemek en kolay yoldur. Tükürük salgısını arttırır. Tükürüğün ağzı temizleyici özelliği vardır.
HASTAYA GÖRE TEKNİK
Dişlerimizi günde 3 kere fırçalamalıyız ama günlük koşulları gözeterek, hastalarımıza en az 2 kere fırçalamalarını öğütlüyoruz.
Hastaya göre diş fırçalama tekniği ayrı olabilir. Örneğin hastanın dişleri çapraşık olabilir. Bu durumda da normal bir diş fırçalama metodu ile etkin bir temizlik sağlanamaz.
Uygun bir diş fırçası ve fırçalama yöntemiyle ve hekimin yapacağı bilgilendirmenin de yardımıyla ağızda iyi bir hijyen sağlanabilir.
İlginizi çekebilir: Ağız kokusunu gidermek için 10 doğal çözüm