Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

 

En çok kullanılan iki diş beyazlatma yöntemi vardır.

Birincisi, “home bleaching”; yani hastaya evde kendi kendine yaptırdığımız diş beyazlatma yöntemi.

İkincisi ise “office bleaching” dediğimiz, diş hekiminin klinikte hastaya uyguladığı yöntem.

OFİS TİPİ BEYAZLATMA

Öncelikle hastanın alt ve üst çenesinin alçı modelini çıkarırız.

Ofis tipi beyazlatmada, şeffaf beyazlatma plaklarının içerisine ışıkla veya kendi kendine ya da lazerle olmak üzere 3 farklı şekilde aktive olan kimyasallar konur.

Kullanılan malzemelerin içinde yüksek oranda florür olduğu için dişte hassasiyet yapmaz. Diş minesinde kırılma, çatlama, çizilme, incelme gibi dişe olumsuz bir etkisi yoktur.

Diyelim ki ışıkla beyazlatılacak. Işık kaynağımızı tutarak, yaklaşık 30 dakikalık bir uygulamayla diş renginde iki ton beyazlatma sağlayabiliyoruz.

Lazerde ise bu sefer ışık yerine gerçek lazer kaynağını kullanırız. Bu işlemde hasta ve hekim koruyucu gözlükler kullanır, çünkü çıplak gözle lazer ışığına bakılmaz.

Yaklaşık 40 dakika alt ve üst çenedeki tüm dişleri beyazlatmak için yeterli bir süredir. En etkili yöntem de zaten budur.

Ofis tipinden sonra bu tedaviye ek olarak ev tipi beyazlatmayı öneririz.

EV TİPİ BEYAZLATMA

Hastaya, klinikte kullandığımızdan daha az konsantrasyonlu bir ürün veririz. Diş tonunun ne kadar açılacağına bağlı olarak birkaç tüp ürün, şeffaf plak içine konur.

Hasta gece yatmadan önce plakları ağzına yerleştirir. Plaklar 6-8 saat ağızda kalır. Kişi sabah dişlerini fırçalayıp gününe devam eder.

Evde beyazlatma işlemini yaparken çok soğuk, çok sıcak yiyecek ve içecekler tüketmemek gerekir. Keza kırmızı şarap, turp, kahve, çikolota, çay, sigara gibi dişlerde renklenme yapacak ürünlerden de uzak durulmalı.

BEYAZLIĞIN SÜRESİ

En çok sorulanlardan biri, dişteki beyazlatmanın ne kadar süre kaldığıdır. Dişin rengi asla eski rengine geri dönmez. Ama ilk 6 ayda bir miktar renklenme olur.

Bu aslında hastanın beslenme alışkanlıklarıyla da doğru orantılıdır. Yani hasta dikkat ederse, ağız hijyenini iyi yaparsa, beyazlık daha uzun süre kalır.

Beyazlığın kalıcı olması için 6 ayda veya yılda 1 kez bu işlemi tekrarlamak gerekir.

Birinin bana aşık olup olmadığını nasıl anlarım?

Rezene nasıl yetiştirilir?