Diş eti iltihabı tedavisinde ilk yapılacak olan kapsamlı bir diş taşı temizliği ve hastaya ağız hijyen eğitimi verilmesidir.
Bunlar yapıldıktan sonra hasta kontrole çağırılır. Diş etinde beklediğimiz olumlu gelişmeler olmazsa bir sonraki adıma, yani küretaja geçilir.
Küretaj işlemi
Küretaj, diş eti oluğundaki enfekte artıkların ve bakteri plağının diş kök yüzeyinden kazınmasıdır.
Bu işlem tam olarak cerrahi değildir. Ama cerrahi öncesi hazırlayıcı bir yöntemdir diyebiliriz.
Maalesef doğrudan diş eti hastalığını tedavi eden bir ilaç, antibiyotik veya krem gibi bir ürün henüz yok.
Yumuşak doku enfeksiyonlarında kullanılan bazı antibiyotikler ve preparatlar vardır. Bunları tedaviyi destekleyici olarak kullanırız.
Küretaj işleminde, sağlıklı bir kök hücre oluşturularak diş kökünden uzaklaşan diş etinin tekrar köke yapışması ve aradaki diş eti ceplerinin ortadan kalkması amaçlanır.
Flap operasyonu
İstediğimiz sonucu bu yöntemle alamazsak bu sefer diş eti ceplerinin cerrahi olarak eliminasyonu yapılır. Yani ortadan kaldırılırlar. Bunun ismi de flap operasyonudur.
Bu işlem lokal anestezi ile diş hekimi koltuğunda yapılır. Hasta kendindedir. Konuşabilir, hareket edebilir.
Flap operasyonunda herbir çeyrek çenede, diş etini kemik yüzeyinden uzaklaştırıp kemikteki ve diş etindeki enfekte artıklar kazınarak temizlendikten sonra diş eti tekrar kemik yüzeyine, olması gereken pozisyona yerleştirilir.
Bu operasyon esnasında kemik kaybı görünen noktalar kemik tozu ile desteklenir. Böylece orada kaybolan kemiğin tekrar oluşması hedeflenir.
İlgili yazı: Dişte apse varsa ne yapılabilir?