Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Dişe yapılan kanal tedavisinin aşamaları nelerdir? Diş Hekimi Ahter Aydoğdu cevaplıyor.

dis-hekimi

Dişimizin bir “mine tabakası” var. Minenin altında da “dentin tabakası” bulunur. Dentin tabakasının altındaki kısım ise dişin canlı kısmıdır.

Eğer çürük, dişteki mine tabakasını, ardından da dentin tabakasını geçip dişin canlı kısmına, “pulpa” dediğimiz sinir dokusuna ulaşmışsa bu dokuda iltihaplanma meydana gelir.

Kanal tedavisi işte böyle çok derin, artık dişin canlı kısmına gelmiş çürüklerde yapılır.

Tedavinin aşamaları

Kanal tedavisinde “kanal eğrisi” dediğimiz küçük iğnelerle kanal içindeki sinir dokusu çıkarılıp ölü hücre artıkları temizlenir.

Sonra kanalın içi yıkanır ve uygun dolgu maddesiyle kök ucuna kadar doldurulur.

Eskiden bu tedavinin çok ağrılı olduğu düşünülüyordu. Ama artık elle değil, koltuktaki turla çalışan döner aletlerle yapılıyor.

Kanal tedavisini 15 dakikada bitirmek mümkün. Tabii bazı istisnai durumlar olabilir. Mesela bazen “kalsiyum hidroksit” dediğimiz bir antiseptikle kanal içine pansuman yapılır. Kök ucundaki iltihabın kuruması için bunu birkaç seans yapmamız gerekebiliyor.

Tedavi sonrası

Kanal tedavisinden sonra hasta normal dolguda olduğu gibi yaklaşık 2 saat bir şey yiyemiyor.

Bunun iki sebebi var: Birincisi oraya koyduğumuz geçici dolgunun sertleşmesi, ikincisi uyuşukluğun tamamen geçmesinin 1-2 saati bulması.

Birkaç hafta süresince kanal tedavisi yapılan dişin üzerinde ısırdığımızda hafif bir sızı olmasını normal karşılıyoruz. Çünkü kök ucundaki dokunun da bir tamir olma süresi var. Ama daha sonra bu hassasiyet kayboluyor.

Beyin tümörü nasıl tedavi edilir?

Yalancı doğum sancısı nedir?