Diş apsesi kimi zaman yumuşak dokuda kimi zaman da kök yüzeyinde görülen, bir doku bütünlüğünün bozulmasıdır.
Bu bozulma oradaki bakteri enfeksiyonundan kaynaklıdır.
Kök ucundan kaynaklı olanlar, kökün sinir dokularındaki iltihabi hücrelerin kök kanalından dışarı çıkıp kök ucunda oluşturduğu kemik enfeksiyonuyla oluşur.
Özellikle ışınlı dolgularda, diş, bazen yapılan dolgunun etkisiyle ”kimyasal nekroz’ dediğimiz, uzun vadede canlılığını kaybedip kök yüzeyinde apse oluşturabilir.(BU paragrafı ben düzenledim. Deşifreye bir göz at tatlım!!??)
Dişlerdeki erken temas, dişlerin birbirine çarpması, diş gıcırdatma ve sıkma, kök ucundaki hasarı ve burada oluşacak apseyi destekleyebilir.
DİŞ ETİ APSESİ NEDENLERİ
-Dişe sert bir cismin çarpması,
-Uzun süre tedavi edilmeyen çürükler,
-Kürdan kullanımı,
-Sert bir yiyeceğin diş etinde oluşturacağı travma,
-Bazı diş eti rahatsızlıkları, ağızdaki bakteri kolonisini arttıracağı için diş eti apsesine sebep olabilir. Bu bakteriler kötü ağız hijyeninde daha uygun üreme koşulu sağlayacağı için, böyle bir ağızda apse oluşumu daha çok görülür.
-Diş etindeki ceplerin genişlemesi de apse oluşturabilir. Çünkü o bölgede yiyecek artıklarının birikmesi bakterilerin çoğalmasına sebep olur.
APSELİ BÖLGEDEKİ GÖRÜNÜM
Apseli bir bölgede kızarıklık, ısı artışı (çünkü oradaki kan dolaşımıyla birlikte dokuda bir ısınma meydana gelir), renk değişikliği, ağız kokusunda değişiklik, ‘eksuda’ dediğimiz iltihabi sıvının artması, birikmesi ve şişlik görülür.
Hekimin ilk yapması gereken şey, apse yüzeye yakın bir noktadaysa ince, sivri, keskin uçlu steril bir aletle apseyi akıtmaya çalışmaktır.
Eğer apsenin kaynağı dişin kök yüzeyindeyse, kök kanalı açılıp apseyi kanal yoluyla akıtmaya çalışmalıdır.
İkisi de mümkün olamayacak bir noktadaysa, hekim hastasına uygun antibiyotikleri tercih eder.
Bir haftalık antibiyotik tedavisiyle hastayı tekrar kontrole çağırıp apsenin kuruyup kurumadığını radyografik tetkiklerle de kontrol eder.