Araba tutmasına ne yapılabilir?

Araba tutması neden olur? Araba tutmasını geçirme yolları nelerdir? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Atilla Şengör cevaplıyor.

araba-tutmasi

İç kulakta denge organımız var.  Araçta yolculuk sırasında, hareket halindeyken denge organları etkilenir.  Bu da kişiden kişiye farklı etkiler gösterebilir.

Denge sistemi uyarıldığında bazı kişilerde bulantı, baş dönmesi, dengesizlik, sersemlik hissi ile taşıt tutması meydana gelir.

Denge sisteminde sorunu olan birinde eğer yatkınlık varsa onda taşıt tutması daha fazla olur. Denge algısı kişiden kişiye farklı adaptasyonlar gösterir.

BAKIŞLARINIZI SABİTLEYİN

Denge sistemi iç kulaktadır ancak elbette asıl kontrol merkezi beyindir. Eğer bakışlarımızı sabitlersek, yani bir yöne odaklanırsak dış denge merkezini kontrol edebiliriz Zaten bunun için çevremizdekiler, “Sadece yola bak, yanlara bakma, ortada otur” gibi öğütler verir.

Yalnızca yolu takip edersek, bakışlarımızla denge sistemini kontrol edebiliriz. Bu da taşıt tutmasından kaynaklanan problemleri bir miktar azaltır.

İLAÇ ALINABİLİR

Eğer kişi her şeye rağmen çok rahatsız oluyorsa, denge sistemini baskılayan, baş dönmesini gideren tıbbi ilaçlar kullanabilir. Bunları arabaya binmeden 1 saat önce alırsa işe yarayabilir.

Ancak bir şeyi vurgulamak lazım. Taşıt tutan bazı insanlarda altta zaten bir denge problemi söz konusu olabiliyor.

Araç tutması çok sık tekrar ediyorsa ve çok rahatsız edici boyuttaysa bir kulak burun boğaz uzmanınına muayene olmakta fayda var.

En iyi balık ızgara nasıl yapılır?

Tekir kedilerin özellikleri nelerdir?