Bizim bir damar sistemimiz var. Damarlar burnun ön kısmında bir çember yapar. Buna kiesselbach pleksusu diyoruz. Arkada da burnu besleyen damarlar vardır. Bunlar, şah damarından, yani beyne giden en büyük damarın iç ve dış dalından gelen damarlardır. Bu nedenle kanama şikayeti burunda çok görülen bir durumdur.
Kanamalar burnun ön kısmında veya arkasında olabilir.
ÖNDEN KANAMALAR
- Önden olan kanamalar genelde burnun ön damarlarının çember yaptığı yerlerde oluşur.
- En büyük sebebi travmalardır. Burnun bir yere çarpılması veya birisi tarafından burna vurulması gibi bir nedenden kaynaklanabilir.
ARKADAN KANAMALAR
- Burnun arka tarafında olan kanamalar ise daha çok ileri yaşlarda görülür. 40-70 yaş arasında, özellikle diyabeti, damar hastalığı, tansiyonu olan hastalarda rastlanır.
- Arka taraftaki kanamaların tespiti ve tedavisi önden olan kanamalara göre daha zordur. Çoğu, arteriyel hipertansiyondan (yüksek tansiyon) kaynaklanır.
- Hasta aşırı bir korkuya kapılır. Çünkü hem burnundan hem ağzından kan gelmektedir. Bu da tansiyonunun daha da yükselmesine sebep olur. Kan kaybından dolayı hipovolemik şoka girebilir. Hemen müdahale gerektiren, acil bir durumdur.
LOKAL NEDENLER
- Selim (iyi huylu) veya habis (kötü huylu) tümörler burun kanamalarına yol açabilir.
- Septum deviasyonu (burun içi eğrilik) kanama sebeplerinden biridir.
- Havaların soğuk olmasına bağlı olarak artan üst solunum yolu enfeksiyonlarından ötürü burun kanamaları kışın artar.
- Bazı çocuklar burunlarına boncuk, bozuk para gibi yabancı cisimler sokarlar. Farketmeyebilirsiniz. Yabancı cisimlerin burunda durması ilk başta tek taraflı akıntı yapar. Çocuğun burnunda tek taraflı akıntı varsa mutlaka bir KBB muayenesi olması lazım. İlerleyen dönemde yabancı cisim bulunduğu yere yapışarak kanamalara neden olur.
SİSTEMİK NEDENLER
- Hastada bir damar, pıhtılaşma bozukluğu, kanama, hipertansiyon gibi hastalık varsa burun kanamaları olabilir.
- Kullanılan ilaçlar burun kanaması yapabilir. Bunlardan biri de kan sulandırıcılardır. Örneğin, kalp veya damar ameliyatı olanlar, nörolojik bir hadise geçirip kan sulandırıcı ve aspirin kullananlarda burun kanaması görülebilir.
İlgili yazı: Çocukların burnu kanadığında ne yapılmalı?