Normal koşullarda burundan nefes alıp vermemiz gerekir. Eğer kişinin burnunda, solunumu engelleyen bir sıkıntı varsa o zaman ağız solunumuna geçer.
Burun tıkanıklığı çok çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Yaygın sebeplerden biri, “kemik eğriliği” olarak da bilinen deviasyondur.
Çok rastlanan bir diğer neden de burun etinin şişmesidir. Burun etindeki şişmenin nedeni kişideki yapısal bir sebep olabilir. Bunun dışında, sigara kullanımı, alerjik nezle, hava kirliliği veya bazı gıdalar zamanla burun eti şişmesi yapar.
BURUNDA EĞRİLİK
Deviasyon, yani burun eğriliği, her zaman ameliyat gerektirecek düzeyde olmayabilir. Müdahale gerektirip gerektirmediğini anlamak için hem hastanın belirtilerine bakarız hem de endoskopik muayene yaparız.
Öndeki deviasyon hafif dahi olsa burun girişini engellediği için müdahale gerektirebilir. Fakat arkada ise çok daha fazla eğrilik olduğu halde, hava pasajını engellemediği için önemli bir sorun yaratmayabilir.
Ayrıca sinüzit hastalığı, sinüs girişlerinin tıkanıklığı, alerjik nezle, sigara kullanımı, mukozayı şişiren bazı hastalıklar da burun tıkanıklığına yol açabilir.
TIKANIKLIK BELİRTİLERİ
Burun tıkanıklığı eğer burun etlerinin şişmesine bağlıysa, burun tıkanıklığı ile birlikte genelde geniz akıntısı olur. Geniz akıntısı boğazı ağrıtacağı için de kişi öksürür.
Tıkanıklık sinüs problemlerine bağlı ise tekrarlayan sinüzit atakları yaşanabilir. Baş ağrısı ve yüz bölgesinde ağrılar olabilir.
Burun tıkanıklığı olan kişide sıklıkla alt solunum yolu sorunları da görülür. Boğaz enfeksiyonları olur. Ağızdan solunum yapan kişide boğaz kuruluğu oluşur. Sık sık faranjit olur.
Daha aşağı yollarda sık bronşit atağı görülebilir. Çünkü burun normalde havayı filtre eder, ısıtır, nemlendirir, temizler, sonra da aşağı yollar.
Eğer burnu devreden çıkarırsanız, uygunsuz koşullardaki hava doğrudan akciğerlere iner. O zaman da bronşit, zatürre, astım ve bunların kronik halleri oluşabilir.
BURUN TIKANIKLIĞI TEDAVİSİ
Burunda çok ciddi bir anatomik bir bozukluk, kemik eğriliği yoksa, cerrahi müdahaleden önce tıbbi tedavi uygularız.
Tıkanıklığın nedeni genelde burun eti şişmesine bağlı olduğu için, bu yumuşak dokuyu spreyler ve yıkama yöntemleri tedavi ederiz.
Alerjik nezle varsa alerjiye yönelik uygulamalar yapılır. Sinüzit varsa buna uygun tedavi uygulanır. Çocuklarda geniz eti varsa bunun tedavisi yapıldığında burun tıkanıklığı da tedavi edilir.
İlaçla tedaviye yanıt alınamadığı durumlarda ameliyat gerekir. Yıllardır süregelen kronik sinüs problemleri, ciddi eğrilikler varsa, doğrudan cerrahi müdahale önerdiğimiz de olur.
Klinik ve endoskopik müdahale çok önemlidir. Önceden yapılmış tedaviler fayda etmemişse, tedavi planını buna göre yapmak gerekir. Mesela görüntüleme yöntemleri ile doğru teşhisi yaptığımızda en doğru tedavi planını belirleyebiliriz.
İlgili cevap: Deviasyon (burun içi eğrilik) ameliyatı nasıl yapılır?