Deviasyon ameliyatı aslında çok zor değildir ama halk arasında geçmişten gelen bir tampon korkusu var.
Ancak artık tampon bir sorun olmaktan çıktı. Hiç tampon konmayan veya hastanın içinden nefes alabileceği tamponların konduğu teknikler uygulanıyor.
Keza ameliyat tipine göre, en fazla 18-20 saat duran, septumu baskı altında tutarak kanamalara engel olan, içinden nefes alması rahat olan tamponlar kullanılıyor.
Dolayısıyla deviasyon ameliyatından korkmamak gerekir.
ANESTEZİ ŞEKLİ
Genel ya da lokal anesteziyle yapılabilir. Lokal anestezide hastanın ağrısı olmaz ama kemikler kırılırken veya düzeltilirken çıkan sesleri duyar. Bu açıdan kalitesiz bir ameliyat olur.
Genel anestezinin ilerlemesinden ötürü lokal anestezi bir yana bırakılmıştır. Ameliyat öncesi zaten gereken tetkikler yapılır.
Diğer tüm tedbirler de alındığı takdirde günümüz modern hastanelerinde bu tür ameliyatlarda komplikasyon olmaz.
BURUN ETLERİ DE KÜÇÜLTÜLÜR
Deviasyonun ortaya çıkardığı bir sorun da, konkaların (burun etlerinin), nazal septumun eğri olduğu tarafın aksi tarafında, boşluğu doldurma amacıyla şişip büyümesidir. Bu da nefes almayı engelleyen bir durumdur.
Ameliyatta onlara da müdahale edilir. Bunlar ya yana doğru kırılarak itilirler, ya radyo frekans denilen yöntemle, ya da içindeki kemik yapının bir parçası çıkarılarak küçültülürler. Konda işlemi ile beraber deviasyon ameliyatının süresi 35-40 dakika civarındadır.
AMELİYAT SONRASI
Hasta genelde 1 gün sonra hastaneden çıkar. Aynı gün taburcu eden meslektaşlarımız da var ama şahsi fikrim, genel anestezi olan bir hastanın o geceyi hastanede geçirmesidir. Ayrıca ameliyatın gecesinde ağrısı ve sızıntısı olabilir.
Tampon alındıktan sonraki 10 gün içinde en fazla görünen sorun kanama olabilir. Ama günümüzde bu da çok sık gözlenmez. Ameliyatın bundan başka bir komplikasyonu da yoktur.
Hasta taburcu olduktan 3 gün sonra bir pansumanla burun içindeki döküntüler ve kan akıntıları alınır. 10 gün sonra ikinci bir pansumanı vardır. Hasta belki bir kez daha, 1 ay kadar sonra kontrole gelebilir.