Nasıl ağzımızın tükürüğü, gözümüzün yaşı varsa, burnumuzun, genzimizin, sinüslerimizin de bir akıntısı vardır.
Normalde temizleme işlemini yapan bir akıntıdır. Ancak arttığı zaman şikayet başlar. Artmasına da sinüzit ve rinit’ler sebep olabilir.
Rinit, burnun iltihabi hastalıklarıdır. Alerjik, mevsimsel veya bazı ilaç kullanımlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bütün sene devam edebilir. Eşlik eden sinüzitler de varsa akıntı artar.
SORUNA YÖNELİK TEDAVİ
Bu tip hastaların kulak burun boğaz muayenesi yapılmalı, çekilecek tomografi ile sinüslerin ve burnun durumu değerlendirilmeli. Ardından da soruna yönelik tedavi yapılmalı.
Örneğin, sinüziti varsa tedavi edilir. Durumu cerrahi bir tedavi gerektiriyorsa ona göre bir müdahale planlanır. Veya alerjik bir nezlesi varsa, uygun bir tedavi yöntemi belirlenir.
Alerjik rinit’i olan hastaların antialerjik tedavi olması, özellikle ilkbahar döneminde tedavisini hekim kontrolü altında sürdürmesi şarttır.
Reflüsü olan hastalarda, yani mide kaçağı olanlarda, mide öz suyunun ağzına, hatta genzine kadar geldiği araştırmalarla gösterilmiştir. Bu tip hastaların ise mide tedavisi olmaları gerekir.
İlginizi çekebilir: Sinüzit nasıl tedavi edilir?