Kulakları rutin olarak temizlemeye gerek yoktur. Ancak tıkanıyorsa o zaman duyamazsınız. Bu durumda bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmak gerekir.
Bazen muayenede az miktarda kulak kiri görürüz ama onları ellemeyiz.
Tıkanıklığın boyutu önemlidir. Tıkanıklık kişiyi rahatsız etmiyorsa kulağı yıkamaya gerek yoktur.
Kulak yıkamaya alışmaz
Doktor baktığında içeride her zaman kulak kiri görmeyebilir. Mantar olabilir. Veya yabancı bir cisim ya da pamuk kaçmıştır.
Böyle bir durumda temizleme işlemine ihtiyaç vardır. Fakat bu, kişiden kişiye değişir. Bazı hastalar ömür boyu temizletmezken bazıları ayda 1 gelir.
“Kulak bir kere temizlendi mi hep temizletmek gerekir” diye bilinir ama bu doğru değildir. Temizleme yapıldı diye kulağın alışması diye bir şey yoktur.
Kulak kiri nedir?
Kulak kiri dediğimiz aslında normal bir salgıdır. Kulağın içi kör (çıkmaz) olarak sonlanan bir boşluktur. Bu boşluğun kendi kendini temizlemesi de kulak kiri dediğimiz kulak salgısıyla olur.
Kulak kiri bazen kaşıntı, ağrı, işitme azlığı yapabilir. Kimi zaman orada kalıp ıslandığı durumlarda kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
Ter bezleri, yağ bezlerinin salgıları, deri döküntüleri kulağın içinde topak olabilir. Genelde atılırlar ama bazen içeride biriktiği durumlarda tıkayabilirler. Tıkarsa biz alırız.
Kulak nasıl temizlenir?
Eskiden kulak kanalını enjektörle, ılık ve basınçlı su vererek temizliyorduk. Ama artık gelişmiş kliniklerde bu yöntem kullanılmıyor, çünkü baş dönmesi yapabiliyor.
Kulak zarı delikse, dış kulak yolundaki kirleri orta kulağa yollama ihtimali var. Bu da enfeksiyon kapmasına yol açabilir.
Günümüzde genelde yıkama yapmıyoruz. Mikroskobik görüntü altında kiri vakumla çekiyoruz. Bu tabii daha güvenli.
Kulak tamamen tıkanmışsa bu işleme başvuruyoruz. Çevresine zarar vermeden doğrudan kiri alıyoruz.